Mate Granić odlikovan belgijskim Činom Zapovjednika Reda Leopolda

  • Slika /Vijesti/2023/Svibanj/15 svibnja/Belgijska ministrica vanjskih poslova/Belgija3.jpg

Belgijska ministrica vanjskih poslova Lahbib, koja se danas u Banskim dvorima sastala s predsjednikom Vlade Plenkovićem, na prigodnoj je svečanosti odlikovala posebnog savjetnika predsjednika Vlade i bivšeg ministra vanjskih poslova Matu Granića Činom Zapovjednika Reda Leopolda.

"Pratili ste Hrvatsku dok je koračala na međunarodnu scenu u ključnim godinama", rekla je belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib posebnom savjetniku premijera Mati Graniću kada mu je svečano uručila odlikovanje Čin Zapovjednika Reda Leopolda u ponedjeljak u Banskim dvorima.
 
"Prve godine neovisnosti Hrvatske bile su teške. Vi ste bili svjedok tih događaja", rekla je Lahbib Graniću. "Pratili ste Hrvatsku dok je koračala na međunarodnu scenu u ključnim godinama", istaknula je belgijska ministrica.
 
Odličje je utemeljio belgijski kralj Leopold II. 1900. godine, a dodjeljuje se stranim državljanima koji su pridonijeli razvitku odnosa njihovih zemalja s Belgijom.
 
"To je velika čast za mene, moju obitelj i za Republiku Hrvatsku", rekao je Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova.
 
U politiku je ušao 1990. godine i kaže da je imao samo jedan motiv - "kako pomoći Hrvatskoj koja je bila žrtva velikosrpske agresije".
 
Granić je rekao da pamti belgijsku potporu Hrvatskoj.
 
"16. na 17. prosinca 1991. godine na sastanku ministara vanjskih poslova u Luksemburgu, njemački ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher predložio je međunarodno priznanje Hrvatske i Slovenije. Najsnažniju podršku dobio je od belgijskog ministra vanjskih poslova", prisjetio se Granić.
 
Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da Granić zaslužio priznanje i da je to "priznanje hrvatskoj diplomaciji u razdoblju koje je bilo izuzetno važno, slojevito, kompleksno i burno".
 
"To vrijeme, kada se Hrvatska branila za slobodu i neovisnost, kada je branila svoj teritorij kao što danas to čini Ukrajina, žrtva ruske agresije. Hrvatska je takav scenarij imala prije više od 30 godina", dodao je šef hrvatske diplomacije.
 
Plenković s Lahbib: Nastavljamo jačati bilateralne odnose i suradnju u okviru članstva u EU i NATO
 
Predsjednik Vlade Plenković, koji je s belgijskom ministricom vanjskih poslova Lahbib, danas u Banskim dvorima održao bilateralni sastanak na službenom je Twitter profilu objavio kako Republika Hrvatska s Kraljevinom Belgijom nastavlja jačati bilateralne odnose i suradnju u okviru članstva Europske unije i NATO-a.
 
"Nastavljamo jačati bilateralne odnose i suradnju u okviru članstva u Europskoj uniji i NATO-u. Čestitam dr. Mati Graniću koji je primio odlikovanje Čin Zapovjednika Reda Leopolda za doprinos u razvijanju odnosa".
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti