Medved: Vlada sustavno ispravlja nepravde nanesene braniteljima

Slika /Vijesti/2023/Srpanj/03 srpnja/Fz-biwUWcAIvDR9.jpg

„Naša Vlada pokazala je svojim odnosom prema hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata da je za nas to sudbonosno, najteže razdoblje novije hrvatske povijesti temelj naše državnosti“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u Svetom Ivanu Zelini na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije.

Podsjetio je na najvažnija rezultate u tom pogledu u proteklih sedam godina mandatima ove Vlade, koji su ostvareni u partnerstvu s udrugama iz Domovinskog rata.

„Sustavno ispravljamo i nepravde nanesene braniteljima te smo 2017. ukinuli kriznu mjeru 10 -postotnog umanjenja dijela braniteljskih mirovina, a nakon više od 12 godina ukidamo i posljednju 'kriznu mjera' iz 2009. godine, koja će
se realizirati u dva navrata“, rekao je ministar branitelja. 

Podsjetio je i da se prvih 5 posto ukida s današnjim danom, čime će više od 63 tisuće hrvatskih branitelja i pripadnika HVO-a imati veće mirovine.

To su samo neki od pokazatelja konkretne potpore braniteljsko-stradalničkoj populaciji, naglasio je Medved.

Osvrnuo se i na uspostavu veteranskih centara u Hrvatskoj, najavivši ujedno osnivanje ustanova za trajni smještaj hrvatskih branitelja kojima je potreban i takav oblik pomoći.

„Hrvatska je danas sigurna i snažna zemlja, ostvarili smo sve naše strateške ciljeve, a pred nama je unapređivanje gospodarstva i socijalnog standarda naših građana te ravnomjerni razvoj svih naših krajeva“, poručio je Medved.

Naglasio je da je briga o hrvatskim braniteljima nezaobilazni i trajni dio tog procesa.

Više od 400 branitelja iz Zagrebačke županije položilo živote za slobodu RH

Obilježavajući Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije u Svetom Ivanu Zelini, ministar Medved istaknuo je da je tijekom Domovinskog rata više od 400 hrvatskih branitelja iz te županije položilo živote za slobodu koju danas imamo.

"Više od 400 hrvatskih branitelja s područja Zagrebačke županije položilo je svoje živote za slobodu koju danas imamo. I zato je važno okupljati naše hrabre hrvatske branitelje. Važno je pozivati njihove obitelji, obitelji naših poginulih, da u zajedništvu otmemo od zaborava te godine, to vrijeme naše novije povijesti", rekao je Medved, i sam sudionik Domovinskog rata. 

Podsjetio je na vrijednosti koje su vodile hrvatske branitelje u Domovinskom ratu do pobjede, a to je, istaknuo je, "domoljublje i zajedništvo svih hrvatskih sinova, domovinske i iseljene Hrvatske".

Izvor: Vlada / Hina 

Pisane vijesti | Tomo Medved