Ministar Aladrović: Vlada sindikatima dala konačnu ponudu

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović rekao je danas da je Vlada sindikatima dala svoju konačnu ponudu, da će u slučaju prihvaćanja sporazuma troškove štrajka snositi do 15. studenoga te je mišljenja da se štrajk treba okončati.

Aladrović  je, nakon pregovora sa sindikatima, istaknuo kako kroz temeljni kolektivni ugovor pregovaraju povećanje za plaća za šest posto te je Vlada jasno pokazala brojke i podatke što to konkretno znači za prosječne plaće učitelja i profesora u srednjim školama.

"Uz prihvaćanje ovakve ponude, govorimo o povećanju između 1300 i 1600 kuna, što smo sindikatima prikazali. Pokazali smo svoju obvezu da ćemo za 2 posto i 6 posto kroz osnovice podići osnovicu svim profesorima i učiteljima u osnovnim i srednjim školama. Traženje što se tiče visokog obrazovanja, za nenastavno osoblje i određene segmente nastavnog osoblja, i to smo stavili u primjerak sporazuma", kazao je. 

U slučaju prihvaćanja sporazuma, naglašava, Vlada će snositi troškove štrajka do 15. studenog. Mišljenja je da su tom ponudom uvjeti za nastavak štrajka prestali. Rekao je da govori o povećanju dodatka te da povećanje dodatka ili koeficijenta ne mijenja na biti.

"Zapravo je samo stvar tehnike na koji način to postižemo. Ono što smo nudili je koeficijent, no s obzirom na pravni dokument na koji se možemo obvezati, a to je sporazum, mi smo kroz sporazum definirali povećanje ovog dodatka", ustvrdio je Aladrović. 

Upitan zašto onda ne udovolji sindikatima, tako da prihvate ono što traže, ministar je rekao da se tu radi o pravnoj formulaciji, dok je u financijskom obliku identično.

"Sporazumom se vežemo za granske kolektivne ugovore i istekom granskih kolektivnih ugovora vezan je sporazum. S obzirom na to da radimo reviziju i dodataka i koeficijenata, ali u ovom trenutku samo koeficijenata, ako vlada želi nešto jednostrano mijenjati jednostavnije je mijenjati koeficijent. Da bi se mijenjali dodaci mora postojati volja obje strane kako bi se on mijenjao. Ako postoji matematička razlika između dva posto dodatka i dva posto koeficijenta, za tu razliku smo spremni izaći u susret", poručuje ministar.

Plaćanje štrajka si Vlada više ne može priuštiti

S obzirom na ponudu koju su dali sindikatima, formulirali pravne dokumente i dali na uvid, rekao je da štrajk treba okončati jer plaćanje tog štrajka si Vlada više ne može priuštiti.

"Vidjet ćemo što ako se štrajk nastavi, mi ne možemo reagirati samo na to ako će se štrajk nastaviti. Nudimo ono što je u okviru fiskalnih, financijskih i sustavnih mogućnosti. Ako se nastavi štrajk nastavit će dok se ne dogovorimo", kazao je ministar. 

Dodao je da Vlada nije vidjela volju za popuštanjem u zahtjevima sindikata. "I dalje je istaknut samo jedan zahtjev i na takav način razgovarati više ne možemo", rekao je upitan je li to zadnja ponuda Vlade.

Aladrović  se ne slaže da je Vlada ponudila manje nego ranije, kako tvrde sindikati. 

"Ne bih se s tim složio. Ono što smo ponudili smo stavili na papir, sve što smo do sada komunicirali, to smo i predali sindikatima. Razlika naspram prethodne ponude je, a s obzirom da smo mogli vidjeti u javnom komuniciranju da sindikati nisu uvjereni kako ćemo mi povećati za dva posto plaće ako novi sustav plaća ne postignemo do 30. lipnja. Tu smo dodali primjerak sporazuma koji želimo potpisati odmah i koji bi odmah stupio na snagu", poručio je ministar. 

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Josip Aladrović