Ministar Ćorić: Više od 8000 prijava za energetsku obnovu kuća, uskoro novi pozivi

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u srijedu je istaknuo kako veseli više od 8000 prijava građana na Poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća te je najavio nove pozive - pet do kraja godine te 15-ak poziva u 2022.

Sve aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u narednom razdoblju su u potpunosti kompatibilne s našim klimatskim ciljevima, odnosno ciljevima održivog razvoja i u tom kontekstu očekujte i u 2022. i u narednim godinama pozive koji će omogućiti veću proizvodnju iz obnovljivih izvora energije i povećanje energetske učinkovitosti u industriji i u segmentu zgradarstva i obiteljskih kuća, istaknuo je ministar Ćorić.

Želimo izaći u susret i oporabiteljima povećanjem njihovih kapaciteta

Na konferenciji za novinare, zajedno s direktorom Fonda Sinišom Kukićem predstavio je nove javne pozive i natječaje koji će, rekao je, omogućiti povećanje razine efikasnosti u gospodarenju otpadom u cijeloj Hrvatskoj, na razini jedinica lokalne samouprave. Isto tako, dodao je, izaći će se u susret našim oporabiteljima u povećanju njihovih kapaciteta.

Ćorić je najavio da će se sljedeće godine i u godinama koje dolaze nastojati na sufinanciraju i izgradnji punionica za električna vozila.   

Najavio je 15-ak poziva sljedeće godine, u vrijednosti većoj od milijarde kuna, kako bi Hrvatska učinila iskorak u smjeru klimatski neutralnog društva do 2050. što je i cilj i obveza "kojoj pristupamo s punim entuzijazmom".  

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić istaknuo je da za Fondu "ovo nije bila godina koju su pojeli virusi". "Naprotiv, uspjeli smo ili još uvijek realiziramo sve od onih poziva koje smo i planirali", dodao je. 

Podsjetio je da su tijekom ove godine za 23 poziva osigurali 850 milijuna kuna i trudili su se da obuhvate što širi krug korisnika - od jedinica lokalne samouprave, do javnih i privatnih tvrtki, građana, udruga civilnog društva.

Kukić kaže da je najzanimljiviji i vrijednosno najveći njihov poziv bio Poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Podsjetio je kako su s njim imali problema, "pala im je stranica u prvom pokušaju objavljivanja poziva", a odgovornost je preuzela vanjska tvrtka koja je to za njih radila. No, u roku od 30 dana su s drugom tvrtkom obnovili tu aplikaciju i uspješno uspjeli omogućiti da se 8495 građana na taj Poziv prijavi.   

"Imali smo i veliki hakerski napad i prijavili smo ga institucijama koje se s tim bave, i to na rušenju Poziva, a ne na promijeni redoslijeda. Sigurnosno smo ovaj put bili toliko dobro opremljeni, da smo to odbili", dodao je. 

Naglasio je i da je u tom Pozivu prosjek sredstava po korisniku oko 70.000 kuna, a primijenit će oko 16.000 mjera energetske učinkovitosti.

Ove godine također pozivi za smart city, za energetsku obnovu kulturne baštine...

Kukić je najavio još pet poziva u prosincu vrijednih 110,5 milijuna kuna - to je poziv za smart city, za energetsku obnovu kulturne baštine, nabavu komunalnih vozila i plovila na alternativna goriva, nabavu filtera za pročišćavanje zraka u javnom prijevozu te nabavu pneumatika. 

Pohvalio je da su tijekom ove godine sufinancirali kupnju oko 2000 energetski učinkovitih vozila, što znači da su "gotovo duplo povećali broj energetskih vozila u Hrvatskoj". 

Zajedno s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja Fond je isporučio i više od 1,2 milijuna spremnika za odvojeno prikupljanje otpada za 407 jedinica lokalne samouprave, rekao je Kukić.

Izvor: Hina / Vlada 

Pisane vijesti | Ekonomija | Tomislav Ćorić