Ministar Mrsić: Sadašnja odricanja zalog su budućem rastu plaća u javnom sektoru

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_mrsic_sadasnja_odricanja_zalog_su_buducem_rastu_placa_u_javnom_sektoru.jpg

Vjerodostojno tumačenje izmjena i dopuna Dodatka sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama potpisano je danas u Banskim dvorima. U ime Vlade Republike Hrvatske dokument je potpisao ministar rada i mirovinskoga sustava prof. dr. sc. MirandoMrsić, a od strane sindikata predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja, Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, Hrvatskog liječničkog sindikata, Sindikata zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara.

Potpisom Vjerodostojnog tumačenja Izmjena i dopuna Dodatka sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama otklanjaju se nedoumice u njegovoj primjeni. Naime, postojala je mogućnost dvojbenog tumačenja odredbi članka IV., koje predviđaju obveznu korekciju osnovice do 31.12.2012. godine i članka VII., koji previđa da će se uskladba odgoditi za onoliko tromjesečja koliko je pad realnog tromjesečnog BDP-a trajao. Potpisom ovog Vjerodostojnog tumačenja, Sporazumne strane utvrđuju da je realni međugodišnji BDP u razdoblju od posljednjih izmjena i dopuna ostvario negativan međugodišnji tromjesečni rast u četiri tromjesečja te utvrđuju da se primjena članka IV. stavka 5. Izmjena i dopuna odgađa za godinu dana, odnosno do 31.12.2013. Potpisom ovog Tumačenja, obveza usklađivanja osnovice se odgađa za 12 mjeseci, što će omogućiti da se pregovori o temeljitijoj reviziji Sporazuma provedu bez pritiska, budući da bi prema trenutnim podacima usklađivanje plaća povećalo rashode za plaće za 1,5 milijardi kuna.

Ministar Mrsić izrazio je zadovoljstvo brzo postignutim sporazumom te u ime Vlade zahvalio sindikatima što su u ovim vremenima, koja nisu lagana, potpisali Vjerodostojno tumačenje. „Nadam se da ćemo u ovom ozračju nastaviti i pregovore o Samom sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama i, također, pregovore o granskim kolektivnim ugovorima“, kazao je ministar i dodao da nas čeka teška godina, s puno odricanja, ali i istaknuo da je to zalog da ćemo u sljedećem periodu moći doći u poziciju da plaće u javnom sektoru rastu.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić istaknuo je da je ovo potpisivanje još jedan od dokaza kojim su sindikati pokazali svoju socijalnu osjetljivost i svoje razumijevanje za situaciju u društvu. „Mislim da definitivno treba otkloniti mantru po kojoj je javni sektor i balast i teret društva“, kazao je.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama hrvatske Branimir Mihalinec pojasnio je da se ovim potpisom ne odgađa izvršenje sporazuma nego se utvrđuje vjerodostojnost tumačenja odredbi sporazuma, u kojima je i predviđena ovakva situacija. „Ukoliko u zemlji bude negativan rast tada se temeljem tog sporazuma odgađa primjena svih ostalih obveza Vlade prema zaposlenicima u javnim službama“, kazao je.

„Ovim sporazum smo već predvidjeli da, ako dođe do negativne gospodarske situacije u zemlji, ne tražimo povećanje plaća u javnom sektoru“, kazao je predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić dodavši da sindikati u javnim službama razumiju situaciju u kojoj se nalazi zemlja.



Pisane vijesti