Najveće ulaganje u Slavoniji u posljednjih 15 godina

  • Slika /Vijesti/2018/07 srpanj/20 srpnja/Savjet SBS/IMG_3952.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je danas u Vinkovcima 5. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem nakon koje su potpisani 1,3 milijarde kuna vrijedni ugovori za 130 projekata na području svih pet slavonskih županija u okviru Projekta Slavonija.

U svojem je uvodnom obraćanju, predsjednik Vlade naveo da je u okviru Projekta Slavonija vrijednog otprilike 2,5 milijarde eura odnosno 19 milijardi kuna do danas ugovoreno 6,8 milijardi kuna ili 36% ukupnog iznosa.

Mjere i projekti za zapošljavanje, infrastrukturu, okoliš, energetiku, komunalno gospodarstvo, kulturu…

Podsjetio je na to da je ova Vlada izdvojila već 4,5 milijarde kuna za različite programe zapošljavanja žena i mladih, osoba s invaliditetom te osoba koje su teže zapošljive, dugo izvan tržišta rada ili starije dobi.

„Sve su te skupine dobile šansu da nađu posao i zarade svoj kruh. Niz je infrastrukturnih projekata od nadogradnje i elektrifikacije željezničke pruge, cestovne infrastrukture u Vinkovcima, obilaznice, brojnih projekata u domeni okoliša, energetike, komunalnoga gospodarstva, koji se potpisuju, ili su u tijeku ili se planiraju“, naveo je predsjednik Vlade, dodajući da je Vlada vrlo ambiciozno krenula  s aktiviranjem i stavljanjem u funkciju državne imovine, sve u okviru brojnih  aktivnosti koje Vlada poduzima prema Slavoniji.

„Važna komponenta je i turizam. Želimo da se upravo u Slavoniji ojača kontinentalni turizam, a posebni projekti koje planiraju Ministarstvo turizma i Turistička zajednica su također u tijeku“, napomenuo je.

Paket novih zakona

Najavio je da će sljedećega tjedna na sjednici Vlade biti nekoliko zakonskih prijedloga: Zakon o potpomognutim područjima, brdsko-planinskim područjima, Zakon o otocima, Zakon o stambenom zbrinjavanju u potpomognutim područjima.

„S Europskom komisijom traju završne konzultacije u vezi sa Zakonom o Gradu Vukovaru, dakle, jedan paket zakona koji se nadograđuju na sve ono što već sada radimo u segmentu regionalnoga razvoja i daljnje decentralizacije“, naglasio je.

Podsjetio je da je Vlada zakonskim aktima i poreznom reformom ostavila više prihoda jedinicama lokalne i područne samouprave. „To su vrlo pozitivni iskoraci koji će omogućiti kvalitetnije funkcioniranje, ali i bolju pripremu razvojnih projekata“, kazao je.

Najavio je da se sljedeći sastanak Savjeta planira u Osječko-baranjskoj županiji, kada bi Hrvatsku trebala posjetiti i povjerenica Europske komisije za regionalni razvoj Corina Crețu.

„Naša je namjera da povjerenica dođe na sastanak Savjeta i da tu sinergiju i prepoznatljivost Projekta Slavonija vidimo i od onih koji su na razini Europske unije nadležni za politiku regionalnog razvoja“, napomenuo je predsjednik Vlade.

1,3 milijarde kuna za razvojne projekte

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac sa županijama su potpisali Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema. Sporazumom se osiguravaju sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata ukupne vrijednosti od 700 milijuna kuna te dodatnih 50 milijuna kuna za pripremu dokumentacije. Radi se o prvom, pilot-projektu između Vlade i slavonskih županija kojemu je svrha odgovoriti na ključne društvene izazove, jačanjem konkurentnosti i poticanjem ravnomjernoga regionalnog razvoja, smanjenjem siromaštva i poboljšanjem uvjeta života u slavonskim županijama.

Ministrica Žalac sa Svjetskom je bankom potpisala tzv. RAS Sporazum Slavonija, Baranja i Srijem za pružanje savjetodavnih usluga slavonskim županijama radi povećanja učinkovitosti korištenja europskih fondova u trenutnoj financijskoj perspektivi (2014.–2020.) s pripremom za sljedeću financijsku perspektivu odnosno sedmogodišnji europski proračun.

Ugovori za 130 projekata

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić tijekom sjednice je predstavila mjere demografske revitalizacije i socijalne politike, a ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek predstavila je mogućnosti financiranja kulturnih projekata, aktivnosti i manifestacija.

Po završetku Savjeta, potpisano je više od sto ugovora za projekte energetske obnove, komunalnu infrastrukturu, kulturnu i prirodnu baštinu, zaštitu okoliša, jačanje ruralnog poduzetništva i zapošljavanja te novih ulaganja u dječje vrtiće.

Ugovore ukupne vrijednosti od 530 milijuna kuna s korisnicima su potpisali ministrica Gabrijela Žalac, potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar, ministrica Nada Murganić, te ministri Oleg Butković, Darko Horvat i Tomislav Ćorić, državna tajnica u Ministarstvu uprave Katica Prpić i državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević.



Povezane vijesti:

Pisane vijesti | Andrej Plenković