Nastavljamo poboljšavati materijalna prava i uvjete za rad vatrogasaca

  • Slika /Vijesti/2023/Svibanj/04 svibnja/HVZ/VRH_7376 (1).jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predstavnike Hrvatske vatrogasne zajednice, na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem. Na sastanku su sudjelovali i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i počasni predsjednik Franjo Gregurić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je svim vatrogascima i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici Dan vatrogastva i blagdan svetog Florijana, zahvalivši im na njihovom zahtjevnom, odgovornom i važnom poslu koji obavljaju.
 
Predstavnici vatrogasne zajednice izrazili su zadovoljstvo što su u proteklim godinama kroz kvalitetan dijalog učinjeni iskoraci za hrvatsko vatrogastvo te je uspostavljen novi institucionalni i zakonski okvir.
 
U tom smislu predsjednik Vlade podsjetio je da je donesen novi Zakon o vatrogastvu, a Hrvatska vatrogasna zajednica podignuta je na razinu središnjega državnog ureda kako bismo imali cjelovito uređen sustav koji je koordiniran i kvalitetno funkcionira.

Naglasio je kako će Vlada nastaviti povećavati materijalna prava vatrogasaca te ulagati u nabavu novih vozila i opreme.
 
Nakon obavljenih konzultacija s predstavnicima sindikata, od 1. svibnja je u primjeni Pravilnik kojim su propisana radna mjesta državne, županijske, gradske odnosno općinske razine, kao i radna mjesta operativnih i neoperativnih vatrogasaca te odgovarajući koeficijenti složenosti za izračun plaća. Cilj je cjelovito urediti i ujednačiti sva radna mjesta i koeficijente složenosti poslova u obavljanju vatrogasne djelatnosti.
 
Na sastanku se razgovaralo i o pripremama za protupožarnu sezonu. Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković izvijestio je da je vatrogastvo važan oslonac unutar sustava domovinske sigurnosti, da je sposobno prevenirati požare, ali i jedinstveno, brzo i učinkovito reagirati kada se požari nažalost dogode.

Pisane vijesti