Njemačka je Hrvatskoj jedan od ključnih partnera na bilateralnom i europskom planu

  • Slika /Vijesti/2019/03 Ožujak/17 ožujka/Njemacka.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković drugi dan posjeta Njemačkoj započeo je susretom s predstavnicima hrvatskih udruga i pripadnicima hrvatske zajednice s područja Düsseldorfa i Sjeverne Rajne – Vestfalije. Potom je sudjelovao na Svetoj misi u crkvi. sv. Apolinarisa, a nakon toga premijer je posjetio Sajam vina „ProWein“, gdje se susreo s više od 20 hrvatskih proizvođača vina. 

U obraćanju nazočnima, predsjednik Vlade osvrnuo se na jučerašnji susret s predsjednikom Vlade Pokrajine Sjeverne Rajne – Vestfalije Arminom Laschetom, istaknuvši da je za Hrvatsku važno da usporedno s razvijanjem snažnih odnosa sa saveznom vladom radi i na jačanju odnosa s pojedinim njemačkim pokrajinama. Naglasio je da je Njemačka Hrvatskoj jedan od ključnih partnera na bilateralnom i europskom planu. 
 
„Ta vrsta politike nije ostala na retoričkoj figuri, baštinimo dugu tradiciju suradnje između Hrvatske i Bavarske“, kazao je Plenković, podsjetivši da dvije zemlje imaju mješovitu komisiju s početka 70-tih godina. Dodao je da je sličan mehanizam suradnje uspostavljen i s Baden-Württembergom.
 
Predsjednik Vlade ponovio je da je Sjeverna Rajna –Vesfalija jedna od gospodarski najsnažnijih njemačkih pokrajina, izrazivši uvjerenje da će i jučerašnji susret s predsjednikom Vlade Lashetom pridonijeti povećanju ukupne razmjeneizmeđu Hrvatske i ove njemačke pokrajine, a ona trenutno iznosi oko 435 milijuna eura. Istaknuo je da i 60 tisuća Hrvata koji ovdje žive predstavljaju snažnu poveznicu između dviju zemalja.
 
Važnim je ocijenio dinamiku i kvalitetu rada hrvatske zajednice koja živi u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji kroz brojne kulturne, sportske i vjerske udruge te 16 katoličkih misija. 
 
„Vidim da ste angažirani u nizu aktivnosti i to govori o vašoj ljubavi prema domovini i vašoj želji da svojim angažmanom pomognete održati koheziju Hrvata koji žive ovdje, ali isto tako pridonijeti onome što se radi na razini države, poduzetnika, kulture, znanosti, mladih, sporta i svih drugih aspekata suradnje između Hrvatske i Njemačke“, poručio je Plenković. 
 
Ulazak u Schengen i europodručje dva važna cilja Hrvatske 
 
Predsjednik Vlade istaknuo je da je Hrvatska proteklih godina ostvarila dva strateška cilja, podsjetivši na pet i pol godina članstva u Europskoj uniji i desetu obljetnicu članstva u NATO-u.
 
„To znači da smo u zadnjih 30 godina sve što je bilo strateški bitno za pozicioniranje zemlje na krati svijeta i Europe ostavili iza nas. Sad su nam ostali ciljevi tješnjeg uključivanja u srce europske integracije – Schengenski prostor i eurpodručje“, naglasio je Plenković.
 
Kazao je da Vlada usvojila Strategiju za uvođenje eura te provodi mjere za ispunjavanje  tehničkih uvjeta za ulazak u Schengen. Plenković je ocijenio da je to dobro za Hrvatsku, zemlju koja je uvijek težila pripadati zapadnom i kršćanskom civilizacijskom krugu. 
 
Jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske, poručio je premijer, jedno je od naših trajnih načela i politika.
 
Naglasio da je Vlada u dvije i pol godine mandata u trokutu fiskalna konsolidacija, strukturna reforme i investicije ostvarila napretke u svim područjima.
 
„Želimo nastaviti na tom tragu, imamo jasan smjer, naučili smo biti otporni na brojne krize i izazove koji su nam se dogodili, od onih koji su rezidualni aspekti hrvatske ekonomske tranzicije, preko svega što se događa na sigurnosnom planu oko nas, do unaprjeđenja gospodarskog standarda i jačanja socijalne kohezije uključivosti i solidarnosti, a to su i više prosječne plaće, minimalne plaće, mirovine i sve ono što će pridonijeti da naši ljudi ostanu“, ustvrdio je Plenković.
 
Vlada nastavlja s mjerama demografske obnove
 
Predsjednik Vlade istaknuo je da je Hrvatska suočena s pitanjem demografske revitalizacije.
 
„Hrvatska je nažalost država koja ima negativni prirodni priraštaj i taj trend je godinama s nama“, dodao je.
 
Dotakao se i slobode kretanja, kao jednom o temeljnih načela Europske unije.
 
„Uvjeren sam da su to u ovom izmijenjenom globaliziranom, internetiziranom i puno dinamičnijem svijetu procesi koji nisu trajnijeg karaktera i da će biti onih koji će oplemenjeni novim iskustvima koja su stekli van domovine vraćati natrag u Hrvatsku“, poručio je Plenković, dodavši da se to događa i u zemljama koje su desetak godina dulje nego mi u Europskoj uniji.
 
Naglasio je da će Vlada nastaviti s mjerama demografske obnove, od politika i mjera koja se odnose na obitelji, porezne okvire te poticaje i rasterećenja kako bi u budućnosti trend iseljavanja bio manji.
 
„To je najveći i stoljetni izazov za cijelu Europu, ne samo Hrvatsku u godinama koje su prema nama“, kazao je premijer. 
 
Predsjednik Vlade zahvalio je iseljenicima na svemu što čine u Njemačkoj za dobrobit zemlje u kojoj žive, ali i na doprinosu koji daju Hrvatskoj.  

Predsjednik Vlade sudjelovao je u nedjelju na Svetoj misi u crkvi sv. Apolinarisa u Düsseldorfu.
 
Kvalitetni hrvatski proizvođači vina na sajmu „ProWein“
 
U izjavi medijima, predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo obilaskom Sajma vina „ProWein“ u Düsseldorfu čime je završio njegov posjet Pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.
 
Kazao je da je ovaj sajam, na kojem svoje kvalitetne proizvode izlaže više od 20 hrvatskih vinara, postao sve utjecajniji za sklapanje poslova.
 
„Razvijamo naše vinske brendove kojima smo, kroz zakonodavstvo Hrvatske, omogućili da se promoviraju na vanjskim tržištima kroz oznaku geografskog porijekla“, zaključio je premijer Plenković. 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković