Obilježen Dan Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar

Prigodnim skupom te stručnim izlaganjima u Vukovaru je u srijedu obilježen Dan Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, jednog od najvažnijih simbola otpora u agresiji na taj grad i istočnu Slavoniju 1991. godine.

"Smatramo da je upravo vukovarska bolnica snažan simbol na oltaru Domovine koji nas podsjeća da zajedništvom možemo pobijediti i veće izazove", istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je kako je tijekom skupa bilo riječi o novim projektima te zdravstvene ustanove koji se odnose na dnevne bolnice i jednodnevnu kirurgiju.

"Još više me veseli što se u sklopu promjena nužnih za zdravstveni sustav govori i o prilagođavanju djelatnosti. Danas smo tu čuli riječi o važnosti psihogerijatrije i mentalnog zdravlja, a to je određeni pravac kretanja koji bih svakako preporučio djelatnicima ove bolnice", rekao je Beroš.

Povijesno značenje za Vukovar i Hrvatsku

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekao je kako vukovarska bolnica ima povijesno značenje za grad Vukovar i za cijelu Republiku Hrvatsku.

"Mislim da je vukovarska bolnica nakon rata krenula s vrlo dobrom organiziranošću i sposobnim i vrijednim kadrovima, a rezultati se danas vide", istaknuo je Dekanić i dodao kako građani Vukovarsko-srijemske očekuju izjednačavanje kvalitete zdravstvene skrbi.

Pomoćnik ravnatelja za kontrolu kvalitete i voditelj Službe za kirurške djelatnosti vukovarske bolnice Zoran Aleksijević podsjetio je da je bolnica iz europskih fondova povukla više od 96 milijuna kuna od kojih je više od 20 milijuna potrošeno za projekt dnevne bolnice, jednodnevnu kirurgiju i fizikalnu medicinu.

"Tim ulaganjima smo dobili visokokvalitetnu opremu i da možemo postići ono što smo oduvijek željeli, da pacijent dođe, dobije dijagnozu i terapiju i isti se dan vrati svojoj obitelji i poslu", rekao je Aleksijević i dodao kako je broj akutnih postelja u vukovarskoj bolnici smanjen s 5000 na 4000, što smatra također velikim uspjehom.

U tri mjeseca liječeno oko 4000 ranjenika

Bolnica u Vukovaru otvorena je 27. listopada 1857. godine zahvaljujući velikom zauzimanju osnivača Victora Spitzera. Tijekom Domovinskog rata odigrala je ključnu ulogu u obrani Vukovara. U tri mjeseca u bolnici je liječeno oko 4000 ranjenika, a u iznimno teškim uvjetima izvedeno je oko 2250 operacija.

Na bolnicu je na dan padalo od 70 do 80 granata, a bilo je dana kada je na nju palo i do 700 projektila.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti