Od ponoći ugostitelji mogu raditi do 24 sata

Slika /Vijesti/2021/lipanj/11 lipnja/HN20210611077086.jpg

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je dobra, pa terase kafića od ponoći mogu raditi do 24 sata, no preporuka je izbjegavati masovno gledanje utakmica Europskog nogometnog prvenstva, rečeno je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite. Davor Božinović je poručio da iz Hrvatske ne bi trebale ići slike masovnog okupljanja kao što je bilo proteklih dana, jer to nije dobra pozivnica za strane goste. "Želimo poslati poruku državljanima EU da je Hrvatska spremna na sigurnu turističku sezonu", istaknuo je.

"Večeras od ponoći ugostiteljski objekti, pekarnice, casina i automat klubovi moći će raditi do 24 sata. Moći će se i trenirati u školskim dvoranama, a i konferencije i kongresi moći će se održavati uz pridržavanje mjera", istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Stožera Davor Božinović.

Produžavanje do 24 sata odnosi se i na javna događanja, okupljanja i manifestacije, no unutrašnjost kafića i dalje je zatvorena za posjetitelje, osim za one ugostiteljske objekte koji poslužuju hranu.

Izmijenjeni su i neki tehnički detalji prilikom prelaska granice, tako da je sada ulazak u Hrvatsku osobama iz EU moguć čim su cijepljeni s drugom dozom, odnosno nije potrebno da prođe 14 dana od dobivanja druge doze.

No opuštanja i dalje nema pa je Božinović pozvao organizatore programa na gradskim trgovima vezano uz početak europskog nogometnog prvenstva da to otkažu.

"Javna događanja i okupljanja i dalje su ograničena na maksimalno 100 osoba što je bitno istaknuti, pogotovo kad je pred nama europsko prvenstvo u nogometi i turistička sezone. Preporuka je svim jedinicima lokalne samouprave da se ne organiziraju javna događanja poput masovnog gledanja nogometnih utakmica", istaknuo je Božinović.

Poručio je da iz Hrvatske ne bi trebale ići slike masovnog okupljanja kao što je bilo proteklih dana, jer to nije dobra pozivnica za strane goste. Utakmice će se moći gledati na terasama kafića koje će nadzirati redari civilne zaštite.

"Želimo poslati poruku državljanima EU da je Hrvatska spremna na sigurnu turističku sezonu", istaknuo je.

Capak: Imamo 22,9 posto manje novooboljelih nego u prošlom tjednu

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da imamo 22,9 posto manje novooboljelih nego u prošlom tjednu. Incidencija je najniža u Istarskoj županiji, a najviša u Međimurskoj županiji. Na ljestvici zemalja EU, Hrvatska je na 12. mjestu, što je niže od prosjeka u Europi te u zadnjih tjedan dana imamo 3,4 posto pozitivnih od ukupno testiranih.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", izvijestila je da je u većini europskih zemalja u padu broj oboljelih i hospitaliziranih, no zabrinjava postupni porast indijske, tzv. delta varijante.

Najznačajniji porast je za sada u Velikoj Britaniji, gdje većinom ta varijanta ulazi u skupine koje nisu cijepljene među mlađu populaciju i one koji odbijaju cijepljenje. U drugim zemljama većinom se ta varijanta s jedan popela na tri posto, što nije zabrinjavajuće, ali traži kontinuiranu pozornost.

Govorila je i o dva slučaja u Europi gdje je covid ušao među starije i bolesne koji su cijepljeni. U Finskoj u jednoj bolnici oboljelo je 57 bolesnika. Od toga ih je 17 umrlo. Od njih 57, 41 je bilo cijepljeno jednom dozom, a dvoje s dvije doze. Zaraženi su i zdravstveni djelatnici. Slična situacija je i u Belgiji u domu za starije. Oboljelo je 60-70 štićenika, 11 ih je umrlo. Bili su cijepljeni, ali su bili u jako teškom stanju s brojnim komorbiditetima.

"I dalje moramo biti oprezni. Trend je da oni koji su primili jednu dozu cjepiva odustaju od druge. To nije dobro. Stručnjaci sugeriraju da se ubrza cijepljenje drugom dozom. I pored toga što su se cijepili, ljudi moraju i dalje paziti i ne dolaziti na mjesta koja su visoki rizik za obolijevanje", rekla je Markotić.

Markotić pozvala da se nastavi cijepljenje među mlađima

Pozvala je i da se nastavi cijepljenje među mlađima. "Dosta zemalja se sprema i na cijepljenje djece od 12 do 16 godina. U postupku je i odobrenje za Modernu, a Pfizerovo cjepivo je odobreno za djecu", rekla je Markotić.

I dalje se treba pridržavati osnovnih mjera zaštite. Ohrabrujuće je da je situacija jako dobra u Europi s mogućnošću dobre opskrbe cjepivom, rekla je Markotić te upozorila da na drugoj Zemljinoj polutci, iz Čilea stižu informacije o porastu broja oboljelih, opterećenosti zdravstvenog sustava preko 98 posto.

O cijepljenju putem platforme govorio je ministar zdravstva Vili Beroš, kazao je da nema točan podatak, ovih dana je bila govora da je nešto više od 230.000 građana bilo prijavljeno i da je većina cijepljena.

U Hrvatskoj 184 nova slučaja zaraze koronavirusom, utrošeno 1.986.929 doza cjepiva

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 184 nova slučaja zaraze koronavirusom, a sedam osoba je umrlo, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 1290. Među njima su 482 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 48 pacijenata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 358.245 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8110 umrlo. Ukupno se oporavilo 348.845 osoba od toga 217 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 6865 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2.065.437 osoba, od toga 5435 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 9. lipnja utrošeno je 1.986.929 doza cjepiva. Dosad su 1.370.306 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 616.623 primilo obje doze. Na dan 9. lipnja utrošeno je 39.145 doza cjepiva.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti