Održana II. sjednica Državnog odbora za obilježavanje obljetnica u 2006. godini

Hrvatska će ove godine obilježiti 15. obljetnice niza važnih povijesnih datuma, kao primjerice referenduma za neovisnost, postrojavanja Zbora narodne garde, Dana državnosti i Dana neovisnosti, a o obilježavanju tih datuma danas je raspravljao i Državni odbor na čijem su čelu i predsjednik države Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader, te predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

DRŽAVNI ODBOR O OBILJEŽAVANJU VAŽNIH POVIJESNIH DATUMA U 2006.

ZAGREB, 4. travnja 2006. (Hina) - Hrvatska će ove godine obilježiti 15. obljetnice niza važnih povijesnih datuma, kao primjerice referenduma za neovisnost, postrojavanja Zbora narodne garde, Dana državnosti i Dana neovisnosti, a o obilježavanju tih datuma danas je raspravljao i Državni odbor na čijem su čelu i predsjednik države Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader, te predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Te će se obljetnice, istaknuo je nakon sastanka predsjednik Mesić, obilježiti na dostojanstven način.

Premijer Sanader izvijestio je da se Državni odbor suglasio da se 15. obljetnica referenduma (19. svibnja 1991.) na kojem se hrvatski narod i hrvatski građani velikom većinom opredijelili za neovisnost obilježi svečanom sjednicom Hrvatskog sabora.

Svečanim sjednicama Sabora, dodaje Šeks, obilježit će se i 25. lipnja, Dan državnosti, te 8. listopada, Dan neovisnosti.

Posebnim će se programom, kojega su predložili čelnici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, obilježiti 15. obljetnica prvog postrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Obilježavanje te obljetnice započet će 26. svibnja svečanim postrojavanjima u matičnim vojarnama i zapovjedništvima, 27. svibnja održat će se koncert Orkestra Hrvatske vojske.

Obilježavanje 28. svibnja započet će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskim grobljima, a vijence i svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana položit će i predsjednik Mesić, te premijer Sanader i predsjednik Sabora Šeks.

Isti dan na igralištu u Kranjčevićevoj, gdje je prvi put postrojen Zbor narodne garde, održat će se središnja svečanost postrojavanja Oružanih snaga, mimohod svečanih postrojbi i ratnih zastava, itd.

Uz te obljetnice, ove će se godine obilježiti i pogibija redarstvenika u Borovu Selu, žrtve Vukovara, Pakraca, i drugi povijesni trenutci.



Pisane vijesti