Osnažujemo odnose i partnerstvo Hrvatske sa SAD-om

  • Slika /Vijesti/2022/10 listopad/5 listopada/1.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima izaslanstvo Zastupničkog doma Kongresa SAD.

Kongresno izaslanstvo kojemu je na čelo Adam Smith, predsjednik Odbora za oružane snage Zastupničkog doma Kongresa SAD, u posjetu je ključnim NATO saveznicima u južnoj Europi i na Mediteranu te će uz Hrvatsku posjetiti i Španjolsku, Grčku i Portugal.  
 
Predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima te ostvarenim strateškim savezništvom sa SAD-om. Naglasio je da je Hrvatska pouzdana saveznica unutar NATO-a koja pridonosi globalnoj sigurnosti i miru. 
 
Sugovornici su se složili i o daljnjem jačanju obrambene suradnje Hrvatske i SAD-a. Cijenimo podršku i potporu nizu projekata od strane SAD koje doprinose daljnjem razvoju Oružanih snaga RH i jačanju naših savezničkih odnosa.
 
Plenković se osvrnuo na ulazak Hrvatske u američki Program izuzeća od viza i Global Entry program, kao i skorašnje potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Time se dodatno jačaju mogućnosti suradnje, olakšavaju putovanja hrvatskih državljana u SAD te otklanjaju prepreke daljnjim obostranim investicijama. 
 
Hrvatska i SAD naglašavaju važnost osude ruske agresije na Ukrajinu te su razmijenjena mišljenja o sigurnosnim i drugim posljedicama rata. Kao saveznice koje dijele privrženost međunarodnom pravu, dvije države nastavit će pružati potporu Ukrajini.
 
Razmijenjena su mišljenja i o stanju na Zapadnom Balkanu. Plenković je zahvalio SAD-u na razumijevanju i potpori naporima koje Hrvatske ulaže za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i europski put te boljitak čitave BiH.
 
Izraženo je obostrano zadovoljstvo skorim hrvatskim domaćinstvom ministarskog sastanka P-TECC (Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju). Hrvatska vodi uspješne razgovore sa SAD-om i o pitanjima nastavka jačanja svojih energetskih kapaciteta u novim geopolitičkim uvjetima.

Stranica | Andrej Plenković