Ova je vlada izdvojila više od 700 milijuna kuna za razvoj svih dijelova Hrvatske

Slika /Vijesti/2018/07 srpanj/4 srpnja/42475610024_03c6d2bdb9_o.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je danas u Varaždinu 4. sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina, te saborskog Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu. 

Na sastanku su raspravljene četiri teme koje su važne za sve krajeve Hrvatske: sredstva za cestovni sektor, europski fondovi i regionalni razvoj, zakonska rješenja za općine, gradove i županije te zajedničke aktivnosti ususret pregovorima o sedmogodišnjem europskom proračunu za razdoblje 2021–2027.
 
Po završetku sastanka zahvalio je županu Čačiću, gradonačelniku Čehoku i predsjedniku zajednice županija, županu Pauku na suradnji i gostoprimstvu.

Funkcionalna i fiskalna decentralizacija
 
"Ovaj format susreta, sada već etabliran, svakih šest mjeseci, pokazuje da dijelimo i dobru volju i dobar smjer kada je riječ o višerazinskom upravljanju Hrvatskom, kada je riječ o decentralizaciji i funkcionalnoj i fiskalnoj", kazao je premijer dodavši da su današnje teme bile posvećene resorima prometa, prije svega aktivnosti županijskih uprava za ceste, te kvalitetnoj apsorpciji sredstava Europske unije. "Ali i nacionalnoj komponenti podrške za regionalni razvoj“, istaknuo je premijer, dodavši da je ova Vlada dosad dala više od 700 milijuna kuna nacionalnih sredstava za razvoj različitih dijelova Hrvatske.

Premijer je najavio, do kraja godine, zakonodavni okvir koji će omogućiti pripajanje ureda državne uprave županijama. "Na taj način želimo dati i više ovlasti i više zadaća, uz odgovarajuća financijska sredstva, županijama za obavljanje niza poslova, što smatramo da je dobro i korisno."

Razgovaralo se i o pripremama Hrvatske za pregovore o sljedećem višegodišnjem financijskom okviru Europske unije za razdoblje 2021.–2027. godina. "Hrvatska, kao nova članica, tek treba imati jednaku korist kao što su imale starije članice koje su desetljećima na načelu solidarnosti dobivale važna poticajna sredstva", rekao je predsjednik Vlade.
 
Najavio je idući sastanak u prosincu u Rijeci, gdje će domaćin biti primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, a u međuvremenu će se raditi na provedbi zaključaka. "Sada i na tome da se, s aspekta sufinanciranja projekata, procedure na nacionalnoj razini učine još jednostavnije, kvalitetnije i bolje“.
 
Suradnja s Vladom

Župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Udruge županija Goran Pauk izjavio je da je održan još jedan kvalitetan sastanak s Vladom te naglasio niz pozitivnih koraka učinjenih u rješavanju mnogih pitanja koja tište lokalnu samoupravu. Osobito je pohvalio suradnju s Vladom na području reguliranja financiranja jedinica lokalne samouprave, očekivane pozitivne efekte zakona o raspolaganju državnom imovinom, kao i  napore koji se poduzimaju u djelokrugu Ministarstva poljoprivrede. Prezentaciju ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića koja se odnosila na rješavanje problema županijskih uprava za ceste ocijenio je kvalitetnom te istaknuo problem nedostatka sredstava za sufinanciranje projekata iz europski fondova.
 
Domaćin sastanka, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, također je istaknuo veliku važnost prepoznavanja problema županijskih uprava za ceste te domicilne komponente sudjelovanja u projektima iz europskih fondova. Izjavio je nadalje da treba oblikovati model kojim će se dalje pratiti i sufinancirati već pripremljeni projekti. Čačić osobito vrijednim doprinosom Vlade smatra to što ona radi na ozbiljnoj i važnoj reformi kojom će se decentralizirati ovlasti državne uprave, uključujući financijsku komponentu, o čemu se govori već dvadeset godina, ali se još nije ostvarilo.
 
Gradonačelnik Čehok istaknuo je da dosad nijedan premijer nije imao sluha za gradonačelnike i župane. Smatra da to što je sastanak trajao dulje od predviđenoga dokazuje da je bilo mnogo konstruktivnih prijedloga, a osobito mu je stalo do toga da se pronađe model prema kojemu se indeks razvijenosti odnosno prerazvijenosti više neće negativno odražavati na odobravanje europskih projekata.
 
Predsjednik Vlade najavio je da će u petak i subotu sudjelovati na sastanku 16 premijera država srednje i istočne Europe i kineskog premijera u Sofiji.


 

Pisane vijesti | Andrej Plenković