Piletić: Do 2026. novih 26 tisuća mjesta u vrtićima

Slika /Vijesti/2023/Studeni/HN20231120290254.JPG

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić kazao je, u povodu Svjetskog dana djece, da će do 2026. godine u vrtićima diljem Hrvatske biti otvoreno još 26 tisuća mjesta kako bi sva djeca imala jednake mogućnosti u sustava odgoja i obrazovanja.

"Uz besplatan školski prijevoz i besplatne udžbenike jedan od strateških ciljeva Vlade je do 2026. novim investicijama, nakon što smo uložili u izgradnju, obnovu i dogradnju preko 500 vrtića diljem Hrvatske, osigurati dodatna sredstva za još 26.000 djece u predškolskim ustanovama", rekao je Piletić nakon sjednice Vijeća za djecu održane u povodu Svjetskog dana djece.

Vlada od prošlog mjeseca sufinancira rad dječjih vrtića sa 70 milijuna eura godišnje

Vlada od prošlog mjeseca sufinancira rad dječjih vrtića sa 70 milijuna eura godišnje kako bi spriječila rast cijena vrtića uslijed rasta inflacije, dodao je resorni ministar. Jedinice lokalne samouprave, kao osnivači vrtića, dodijeljeni će novac uložiti za unapređenje usluga, bolje kapacitete, bolju opremu, i za bolje plaće naših odgojitelja.

Ministar je tom prigodom uručio Godišnje nagrade za promicanje prava djeteta u 2023. godini. Među dobitnicama su profesorice zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivana Dobrotić, Olja Družić Ljubotina, Marijana Kletečki Radović i Antonija Petričušić za inicijativu "Pravo svakog djeteta na školski obrok" nakon koje je Vlada iz proračuna izdvojila 1,33 eura (10 kuna) za jedan besplatni školski obrok za sve učenike osnovnih škola.

"Obrazovne nejednakosti vode i generiraju socijalne nejednakosti, a kroz Nacionalni akcijski plan za provedbu europskog jamstva za svako dijete, vrijedan više od 650 milijuna eura, Vlada želi djeci u Hrvatskoj omogućiti jednake mogućnosti i u zdravstvenom sustavu, u sustavu socijalne skrbi, ali isto tako i u sustavu odgoja i obrazovanja", napomenuo je Piletić.

Godišnja nagrada također je uručena socijalnom radniku i djelatniku Hrvatskog zavoda za socijalni rad Mateju Korušcu, za predan i stručan rad u području posvajanja djece.

Dobitnica godišnje nagrade je i predsjednica udruge Mali princ Kristinka Štefan koja je, zahvaljujući prijavama na europske fondove i javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja, osigurala izgradnju rehabilitacijskog centra "Mali princ" za djecu s teškoćama u razvoju. 

Femicid će biti prepoznat u novom kaznenom zakonu

Ministar Piletić je novinarima kazao, u povodu akcije ženskih udruga, koje traže pravdu za nedavno ubijenu Osječanku Mihaelu Berak i kažnjavanje odgovornih za propuste, da će novim izmjenama kaznenog zakona sustav bolje rješavati obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama.

"Vlada je pokrenula proceduru izmjena čitavog seta zakona te u odredbe zakona ulazi teškog kazneno djelo ubojstva žene, dakle femicid", rekao je.  

Piletić je dodao kako od izmjena očekuje osnaženje sustava, kako sudbene vlasti tako i sustava Ministarstva unutarnjih poslova i socijalne skrbi. Kazao je kako će se novim izmjenama poboljšati komunikacija kako bi sve službe bile pravovremeno obavještene čim se detektira nasilje u obitelji.

Rekao je i kako Vlada formira alimentacijski fond kako ne bi morala ponovno biti viktimizirana i kako bi se država obračunala sa nasilnikom bez da ugrozi egzistenciju drugom roditelju i djeci.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti