Plenković i Li Keqiang na gradilištu: Pelješkim mostom počinje novo razdoblje odnosa Hrvatske i Kine

  • Slika /Vijesti/2019/04 Travanj/11 travnja DU/8.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Državnog vijeća Kine Li Keqiang posjetili su danas u mjestu Brijesta gradilište Pelješkog mosta. Dvojica premijera stigli su katamaranom do luke Prapratno te su razgovarali o tijeku radova na Pelješkom mostu, detaljima gradnje i daljnjoj suradnji Hrvatske i Kine.

U prigodnom obraćanju u mjestu Brijesta, predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je domaćinima i izvođačima radova na Pelješkom mostu, China Road and Bridge Corporation (CRBC), dodavši da oni posljednjih mjeseci ubrzano rade na realizaciji najvažnijeg i najvećeg infrastrukturnog projekta u Republici Hrvatskoj.

"Ambicija različitih Vlada Republike Hrvatske, ali osobito poticaji, interesi i kontinuirano zalaganje za izgradnju ovoga projekta koji dolaze iz Dubrovačko-neretvanske županije, prisutni su u hrvatskom političkom, stručnom i medijskom prostoru već skoro 20-ak godina", posjetio je.

Naglasio je da je riječ je o projektu koji za Hrvatsku, kada se realizira, ima doslovno strateško značenje, a to je da povezuje jug Hrvatske s ostalim dijelom zemlje. 

"Dakle, simbolički ovaj most osigurat će jedinstvo državnog teritorija. Njegov značaj u prometnom i turističkom pogledu, ali isto tako, s obzirom na činjenicu da teritorij Bosne i Hercegovine predstavlja i vanjsku granicu Europske unije još jedno određeno vrijeme, za sve hrvatske građane, za sve one koji dolaze u Hrvatsku, znači nesmetan promet do krajnjega juga", poručio je.

Plenković je činjenicu da se projekt Pelješkoga mosta, zajedno s prilaznim cestama ukupne vrijednosti 520 milijuna eura, sufinancira sredstvima Europske unije u iznosu od 357 milijuna eura, istaknuo posebno važnom i vrijednom. Kazao je da će Pelješki most predstavljati trajni spomenik, u najvidljivijem smislu, prvih nekoliko godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

"Za nas je posebno važno da je na natječaj koji je bio raspisan za ovaj projekt, najbolju ponudu imala China Road and Bridge Corporation, čime je suradnja između Hrvatske i Kine dobila jednu sasvim novu dimenziju i koja je sigurno ulog u daljnji razvoj kvalitetnih gospodarskih odnosa koji će potencirati ulaganja u Hrvatsku, povećati robnu razmjenu i intenzivirati našu suradnju, o čemu svjedoči vrlo sadržajan posjet premijera Li Keqianga Hrvatskoj", rekao je.

Predsjednik Vlade izdvojio je da Pelješki most u građevinskom smislu predstavlja jedan od najznačajnijih mostova koji se uopće rade u Europi proteklih desetljeća.

"Vrijedno je napomenuti da je ukupna težina 80 tisuća tona čelika, što pod vodom što iznad vode. A to ilustrativno znači da će Pelješki most težiti kao deset Eiffelovih tornjeva. To je dobro da plastično shvatimo o kakvom pothvatu se radi i kakve sposobnosti CRBC posjeduje, da postavlja ove pilote koji su praktički jedni od najdužih uopće u povijesti izgradnje bilo kojih mostova bilo gdje u svijetu, a imaju oko 130 metara", kazao je, dodavši da dosadašnji radovi na ovom projektu idu izrazito kvalitetno i učinkovito.

Premijer je istaknuo kvalitetnu suradnju Hrvatskih autocesta i CRBC-a, s punim uvjerenjem da će most biti dovršen u roku.

"Taj rok je otprilike za kraj siječnja 2021. godine. Ovakvom dinamikom, koju smo posvjedočili već više puta u posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji, možemo biti izrazito zahvalni i zadovoljni. Stoga se veselim da je i kineski premijer danas s nama da osobno vidi kako CRBC pomaže infrastrukturnom razvoju Hrvatske. Zahvaljujem svima koji grade most koji trajno povezuje Hrvatsku", zaključio je.

Li Keqiang: Most razvitka i u velikoj mjeri pomoć gospodarstvu Hrvatske

Kineski premijer Li Keqiang  izrazio je iznimno zadovoljstvo prilikom da s hrvatskim premijerom Plenkovićem obiđe gradilište Pelješkoga mosta.
Naveo je da se od Dubrovnika do gradilišta automobilom i brodom vozio gotovo dva i pol sata, slušajući na putu prezentaciju svojih kolega o Pelješkome mostu.

"Smatram da je Pelješki most projekt mira i sigurnosti koji će spojiti dva dijela hrvatskoga teritorija i olakšati promet. Ovaj most je most razvitka i u velikoj mjeri pomoć gospodarstvu Hrvatske, posebno njezinoga južnoga dijela, koji će poboljšati kvalitetu života građana", kazao je.

Dodao je da se radi o pilot-projektu za suradnju u okviru inicijative "16+1", ali i za suradnju Kine s Europskom unijom, naglasivši da su kineska poduzeća ovaj projekt dobila u otvorenoj konkurenciji, putem javnog natječaja. Poručio je da će China Road and Bridge Corporation sigurno i pouzdano završiti ovaj projekt u skladu sa svim ugovorenim uvjetima i zahtjevima. 

Kazao je da kiša koja je sve jače počela padati tijekom njegovog obraćanja, šalje poruku graditeljima da most mora izdržati sve vremenske uvjete.

"Mi kažemo da poslije kiše dolazi duga. Kad ovaj most bude izgrađen, izdržat će sve vremenske neprilike, i bit će kao duga na zemlji. Kineski graditelji s hrvatskim prijateljima mogu ostvariti jedno takvo čudo", poručio je premijer Li Keqiang, zaželjevši hrvatskim građanima da što prije uživaju u neometanom prometu koji će im ovaj most omogućiti.

Pušten u more posljednji pilot prve faze izgradnje

Nakon prigodnih obraćanja, premijeri Plenković i Li Keqiangsu pritiskom gumba pokrenuli puštanje u more najduljeg pilota prve faze izgradnje Pelješkog mosta. Potom su otkrili metalnu ploču kojom se obilježava dovršetak prve faze izgradnje Pelješkog mosta.



Pisane vijesti | Andrej Plenković