Plenković: Omiš je izgradnjom mosta Cetina dobio dodatnu vrijednost

  • Slika /Vijesti/2023/Ožujak/09 ožujka/VRH_0501.jpg

Spajanje mosta Cetina dobra je stvar za Omiš, Dalmaciju i Splitsko-dalmatinsku županiju, poručio je danas premijer Plenković te dodao da će obilaznica Omiša biti dovršena do jeseni i da će se tada mostom moći i voziti. "Ovaj projekt je prekrasan, on na neki način oplemenjuje vizuru kanala Cetine", dodao je. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanosti spajanja mosta Cetina, preko kanjona rijeke Cetine u Omišu. Uz predsjednika Vlade bio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.
 
Most je duljine 224,45 metra i dio je projekta izgradnje obilaznice Omiša. Nadsvođuje Cetinu čeličnim lukom čiji su krajevi učvršćeni u tunelima s obje strane mosta, pa je njegova duljina veća od vidljive konstrukcije.
 
Vrijednost radova je 23,16 milijuna eura (bez PDV-a), a riječ je o projektu čija će realizacija doprinijeti prometnom rasterećenju gradske jezgre Omiša i smanjenju gužvi. Radove na mostu izveo je Strabag, a projektant je Veljko Prpić iz Inženjerskog projektnog zavoda.
 
Premijer Plenković poručio je da je spajanje mosta Cetina dobra stvar za Omiš, Dalmaciju i Splitsko-dalmatinsku županiju te dodao da će obilaznica Omiša biti dovršena do jeseni i da će se tada mostom moći i voziti.
 
Još jedan važan doprinos investicijama u cestovnu infrastrukturu
 
Taj dio je, dodao je, bitan objekt na budućoj cesti Solin - Stobreč - Dugi Rat - Omiš, koja će biti ključna za rasterećenje prometa Jadranskom magistralom, posebno tijekom ljetne turističke špice.

Cijeli projekt je vrijedan oko 320 milijuna eura i još je jedan doprinos investicijama u cestovnu infrastrukturu u Hrvatskoj, rekao je premijer podsjetivši na druge veće prometne projekte, kao što je auto-cestovno povezivanje Baranje s mrežom autocesta, cesta D403 u Rijeci, terminal Rijeka Gateway, izgradnja druge cijevi tunela Učka i autocesta Lekenik - Sisak - Petrinja.
 
Nije želio iznositi datum završetka kompletne prometnice od Solina do Omiša, jer to ovisi o javnim nabavama i natječajima, no rekao je da će dio od Makarske do Omiša biti gotov do jeseni.
 
"Ideja je Vlade da to ide što brže", naglasio je.
 
Smatra da je Omiš izgradnjom mosta Cetina dobio dodatnu vrijednost.
 
"Ovaj projekt je prekrasan, on na neki način oplemenjuje vizuru kanala Cetine", rekao je.
 
Novi paket mjera predstavit ćemo idući tjedan, bit će sveobuhvatan, pravovremen i snažan
 
Odgovarajući na pitanja o drugim temama, premijer se osvrnuo na situaciju u Dinamu.
 
"Danas je skupština pa ćemo vidjeti što će biti dalje. Ono što je nama važno je da podupiremo hrvatski sport, više smo nego udvostručili ulaganja u hrvatski sport u naših šest i pol godina mandata", istaknuo je premijer Plenković.
 
Dodao je da nema velikog sportskog događaja kojeg Vlada nije podržala, primjerice vaterpolsko svjetsko prvenstvo u Splitu koje je Vlada poduprla s preko 20 milijuna kuna.
 
Što se tiče nogometa, dodao je, žele da i klubovi dobro funkcioniraju, zato je i donesen novi Zakon o sportu i normalno da je Vladi stalo da sve bude uređeno i dobro funkcionira.
 
O novim Vladinim mjerama potpore gospodarstvu i građanima, premijer je kazao da će Vlada novi paket predstaviti idući tjedan.
 
"Nama je cilj raditi u interesu hrvatskih građana i gospodarstva, a to znači osigurati dvije ključne točke. Jedna je da u svakom trenutku imamo sigurnost opskrbe energentima, što se u ovoj godini iza nas i dogodilo. Nikad nije falilo ni plina niti struje niti naftnih derivata. A drugi element je da je po priuštivoj cijeni", naglasio je.
 
Upravo zato taj snažan element subvencioniranja cijena plina i cijena struje je bio ključan da smo kroz jesen i zimu prošli na način da cijena energenata nije utjecala na standard građana u onoj mjeri u kojoj bi se to dogodilo da je Vlada to prepustila tržištu.
 
Brutalna ruska agresija na Ukrajinu i dalje traje, dodao je premijer Plenković, što znači da će ove izvanredne okolnosti trajati neograničeno vrijeme za sve.
 
Vlada će, najavio je, nastaviti svoju politiku i u ovom sveobuhvatnom, snažnom i pravovremenom paketu.
 
Cijene energenata su zbog mjera Vlade i odluka na europskoj razini bitno niže nego što bi bile
 
Tako će se i na današnjoj sjednici Vlade donijeti odluka kojom će se produljiti niža stopa PDV-a za plin, sječke, pelete, ogrjev na još godinu dana.
 
Isto tako ide se i sa zakonima o doprinosima, kojima će se pridonijeti umirovljenicima.
 
Što se tiče cijene struje u Dalmaciji, premijer je kazao da je Vlada svjesna da je proces plinofikacije došao do Dugopolja i nije otišao dalje, pa se građani zimi griju na struju i troše je više, a ljeti koriste klima uređaje, pogotovo oni koji se bave iznajmljivanjem.
 
HEP i Ministarstvo gospodarstva, kazao je, traže načine kako da se taj element uzme u obzir.
 
Ali, realno gledajući, cijene energenata sa svim Vladinim mjerama i mjerama na europskoj razini, gdje je limitirana cijena plina, što je utjecalo i na cijenu struje, pa su u ovom trenutku procjene puno niže nego što je to bilo prošle godine.
 
Nastavljaju se enormne investicije na cijelom Jadranu
 
U zadnjih šest i pol godina, naglasio je premijer Plenković, Hrvatska je ušla u Schengen i  europodručje, izgrađen je Pelješki most, kupljeni su višenamjenski borbeni avioni Rafale, prebrođena je kriza na način da nitko nije ostao po strani, osigurane plaće za 800 tisuća radnika u privatnom sektoru za vrijeme covida, i tako dalje.
 
Dodao je da je borba protiv korupcije jedna od glavnih odlika mandata njegove Vlade, naglasivši da je pravosuđe neovisno.
 
Nakon spajanja mosta Cetina, premijer Plenković obišao je radove na II. fazi izgradnje luke Omiš.
 
Rekao je da se radi o ogromnoj investiciji, više od 90 milijuna kuna, odnosno 13 milijuna eura.
 
"Nastavljaju se enormne investicije koje smo imali praktički na cijelom Jadranu, bilo da je riječ o prometnim lukama, ribarskim lukama, rivama, zračnim lukama. Toliko je tih infrastrukturnih projekata koji su realizirani, da je to nevjerojatno", poručio je.
 
 
 
 

Pisane vijesti