Plenković u Münchenu sa Söderom: Hrvatska i Bavarska imaju izvrsne odnose

  • Slika /Vijesti/2022/07 srpanj/4 srpnja/VRH_4374.jpg

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se danas u Münchenu s predsjednikom bavarske vlade Markusom Söderom u prigodi 50 godina od osnutka Stalne hrvatsko-bavarske komisije, te ocijenio da Hrvatska i Bavarska imaju izvrsne odnose

"Hrvatska i Bavarska imaju zaista izvrsne odnose. Ovo je bila prigoda da evociramo 50 odnosno 51 godinu suradnje u okviru Hrvatsko-bavarske komisije", rekao je Plenković koji boravi u jednodnevnom posjetu Slobodnoj Državi Bavarskoj.
 
Stalna komisija Hrvatska-Bavarska osnovana je 1971. godine, a obilježavanje osnutka odgođeno je prošle godine zbog pandemije bolesti COVID-19.
 
Plenković će večeras nazočiti svečanom koncertu "Hrvatska i Bavarska" na kojem će Zbor Hrvatske radio-televizije i orkestar Bavarskoga radija na čelu s poznatim hrvatskim dirigentom Ivanom Repušićem izvesti djela hrvatskih i njemačkih skladatelja.
 
"Bavarska je jedna od zemalja u kojoj živi najviše Hrvata koji žive u Njemačkoj. Ovdje živi preko 100 tisuća Hrvata. Isto tako Bavarska je zemlja s kojom imamo veliku trgovinsku razmjenu, skoro milijarda i tristo milijuna eura 2021. godine. Postoje značajna partnerstva, ulaganja, dugogodišnja suradnja", rekao je Plenković nakon sastanka sa Soederom.
 
Plenković i Soeder razgovarali su i o stanju u BiH, ruskoj agresiji na Ukrajinu i porastu cijena energenata.
"Isto tako, najveći broj turista koji dolaze iz Njemačke u Hrvatsku dolaze iz Bavarske i iz Baden-Wuerttemberga i zato je uvijek dobro da gajimo odnose i na ovoj razini, a ne samo na federalnoj", kazao je Plenković, podsjetivši da se prije mjesec dana sastao s kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu.
 
Soeder je uoči razgovora Plenkoviću uručio visoko bavarsko odlikovanje za zasluge, za njegov doprinos u promicanju hrvatsko-bavarskih odnosa.
 
Odlikovanje je priznanje velikom prijateljstvu, poštovanju i suradnji između Hrvatske i Bavarske, između Bavaraca i Hrvata, između Hrvatske i Njemačke
 
"To je priznanje jednom velikom prijateljstvu, poštovanju i suradnji između Hrvatske i Bavarske, između Bavaraca i Hrvata, između Hrvatske i Njemačke. Naši odnosi zaista su izvrsni, kvalitetni, dijelimo zajedničke vrijednosti", rekao je Plenković.
 
Plenković će posjet Bavarskoj završiti nazočnošću na svečanom koncertu "Hrvatska i Bavarska" koji se održava povodom 50. obljetnice osnutka Hrvatsko-bavarske komisije i 30 godina od njemačkog priznanja Hrvatske.
 
Uz premijera su u hrvatskom izaslanstvu i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
 
Izvor: Hina / Vlada


Pisane vijesti