Plenković u Otoku: Tu smo da pomognemo i svinjogojcima i stradalima od nevremena

  • Slika /Vijesti/2023/Srpanj/22 srpnja/VRH_6500-01.jpeg

"U fokus smo stavili dvije ključne teme, kako pomoći ovoj županiji nakon strašnog nevremena i drugo, kako pomoći svinjogojcima Vukovarsko-srijemske županije u borbi s afričkom svinjskom kugom", rekao je premijer Andrej Plenković predsjedajući sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja je održana u Otoku, a protekla je najvećim dijelom u ozračju tema vezanih uz nevrijeme koje je prije dva dana poharalo dijelove Vukovarsko-srijemske županije te uz afričku svinjsku kugu prisutnu u dijelu županije.

Štete od nevremena su velike, naglasio je premijer, a mišljenja je da javnost u drugim dijelovima Hrvatske nije svjesna kako to sve skupa grozno izgleda u pojedinim stradalim naseljima. Najavio je pomoć Vlade rekavši da će sa svim svojim resorima dati snažnu potporu otklanjaju šteta te financijski pomoći u tom obimnom poslu.
 
"Kad je riječ o afričkoj svinjskoj kugi, vidimo da se poduzimaju sve mjere kako bi se suzbila i ograničila zaraza, ali i pomoglo u sanaciji štete. Imamo puno razumijevanje za te probleme. Međutim, jučer smo donijeli paket poljoprivrednih potpora u iznosu 17 milijuna eura, uz potpore za svinjogojce, a ostalima ćemo naravno dati druge potpore. Sada smo koncentrirani na zaštitu, prevenciju i smanjivanje širenja zaraze i istodobno izradu više programa potpora kako bi stali, kao što smo i do sada to činili, uz naše gospodarstvo i poljoprivredu, ovoga puta uz svinjogojstvo", rekao je Plenković.
 
Impresivni rezultati Projekta Slavonija, Baranji i Srijem u proteklih sedam godina
 
Osvrnuvši se na rezultate Projekta Slavonija, Baranja i Srijem u proteklih sedam godina, Plenković je ustvrdio kako su oni impresivni, rekavši kako je ostvareno projekata u vrijednosti gotovo tri milijarde eura, od kojih u Vukovarsko-srijemsku županiji 650 milijuna eura.
 
"Te investicije idu i u gospodarstvo, i u energetiku, i u zaštitu okoliša, obrazovanje, praktički nema domene i aktivnosti koja nije pojačana. To je rezultat naše politike još iz izborne kampanje iz 2016. godine kada smo rekli, pomoći Slavoniji sada i odmah i ti se efekti vide u svim slavonskim županijama", ustvrdio je premijer.
 
Poljoprivrednim  proizvođačima 17 milijuna eura
 
I ministrica poljoprivrede Marija Vučković podsjetila je na jučerašnju odluku Vlade vrijednu 17 milijuna eura namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima te dodala da se Ministarstvo, vezano uz afričku svinjsku kugu, obvezalo u najkraćem roku donijeti program potpore ugroženim svinjogojcima, vrijedan 7,5 milijuna eura.
 
"Učinit ćemo sve da broj usmrćenih svinja bude što manji, da se proizvođačima adekvatno pomogne, pri tome će nadoknade biti po tržišnim cijenama, da se matični fondovi što prije obnove, a bolest okonča", poručila je Vučković.
 
Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić založio se za prilagodbu naredbe kojom je određeno da se u OPG-ovima koje imaju 0, 1 ili 2 kategoriju eutaniziraju svinje, rekavši kako je ona poprilično ogorčila svinjogojce koji ne razumiju zašto moraju eutanazurati svinje iako nisu zaražene. "Mislim da bi to smanjilo pritisak koji se osjeća među svinjogojcima koji su zabrinuti za vlastitu opstojnost", rekao je župan Dekanić. 
 
Članovi Savjeta saslušali su i izvješća o plovnosti rijeke Save od Račinovaca do Siska kao i o Javnom pozivu "Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole" i drugim temama od interesa za područje Slavonije, Baranje i Srijema.
 
Prije sjednice, premijer Plenković bio je u Vinkovcima nazočan svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Vinkovaca te otvorenju nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice u Vinkovcima, a obišao je i područje grada Otoka kako bi se uvjerio u posljedice nevremena koje je i toj sredini nanijelo velike štete.

Vlada najzainteresiranija da se štrajk u pravosuđu odmah okonča
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je kako je Vlada najzainteresiranija da se štrajk u pravosuđu odmah okonča, ali ne na način da pokrene druge štrajkove dok je političkim oponentima zamjerio "lažnu empatiju".
 
"Mi smo najzainteresiraniji da se štrajk u pravosuđu okonča odmah, istog trena ali nismo zainteresirani, a siguran sam nije ni hrvatska javnost, da bi smo nekim rješenjem kojim bi se zatvorila ta situacija sutra imali niz štrajkova u drugim sektorima", rekao je.
 
"Vlada to neće i ne može priuštiti", poručio je Plenković, nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.
 
Za one koji u javnom prostoru zagovaraju položaj službenika i namještenika rekao je da u svojim aktivnostima po pitanju plaća u prošlosti nisu učinili ništa dok je njegova vlada u dva mandata značajno povećala plaće.
 
Naglasio je da su to realnost i odgovornost vlade koja će nastaviti razgovore, tražeći rješenje koje će biti kompromisno.
 
Cilj je, poručio je premijer da pravosuđe funkcionira i da dođu u poziciju velike reforme kojom će kako je rekao "džunglu, prašumu ili šumu od 2800 različitih pozicija u državnim i javnim službama pokušati sistematizirati na 600 usporedivih pozicija, gdje će se nastojati da se približno za jednak posao jednako plaća".
 
Štrajk u pravosuđu nikome ne koristi, ali Hrvatski sabor neće, ne može i nije nadležan riješiti pitanje koja su predmet razgovora između Vlade i sindikata
 
Apelirao je na sve da se štrajk u pravosuđu obustavi jer nikome ne koristi.
 
Političkim oponentima progovorio je zbog "pomalo lažne empatije i prigodničarske politikantske potpore" da problem koji vlada rješava bude u javnosti veći pa da se eventualno pričini šteta vladajućoj stranici i koaliciji. Dodao je kako to nije prvi put da imaju takvu situaciju i da će pronaći rješenje.
 
Poručio je da će postojeća parlamentarna većina donijeti nove plaće koje od 1. siječnja podrazumijevaju značajno povećanje, uključujući i za službenike i namještenike, a ne vlada onih koji ih sada podupiru a za njih nisu učinili ništa.
 
Za izvanrednu sjednicu Sabora koji danas raspravlja o stanju u pravosuđu, rekao je da je inicijativa predsjednika Republike na pritisak oporbe i javnosti s ciljem da se oporbi da prilika da dva dana radi neku vrstu političke štete.
 
"Hrvatski sabor neće, ne može i nije nadležan riješiti pitanja koja su predmet razgovora između Vlade i sindikata", kazao je Plenković

Izvor: Vlada / Hina
 

 

Pisane vijesti