Plenković: Vodimo politiku uključivosti prema nacionalnim manjinama

  • Slika /Vijesti/2022/01 siječanj/28 siječnja/FKNWq2nXsAUiaaW.jpg

Noć muzeja, koja se ove godine održava sedamnaesti put, počela je u petak u novootvorenom Romskom edukacijsko-kulturnom centru, gdje je  i otvorena izložba "Tragovima romske kulture – zaslužni među nama“. Premijer Plenković istaknuo je trend stalnog povećanja i izdvajanja za konkretne projekte od kojih romska zajednica ima koristi.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti otvorenja Romskog edukacijskog-kulturnog centra Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "Kali SARA" u sklopu Noći muzeja. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Predsjednik Vlade Plenković u obraćanju je naglasio da su operativni programi za nacionalne manjine sastavni dio Programa Vlade.

„To govori o tome da smo točno, precizno, kroz zajednički dijalog, definirali naše prioritete“, dodao je.

Kazao je da potpredsjednik Vlade Boris Milošević na razini Vlade koordinira sve aktivnosti vezane za ljudska prava i nacionalne manjine.

„Imamo ozbiljnog člana Vlade, odgovornog, koji razumije tematiku te koji izvrsno koordinira – što sa mnom, što s predstavnicima nacionalnih manjina – sve ove aktivnosti. To dovodi do realizacije zacrtanih ciljeva“, poručio je.

Jedan od primjera je, nastavio je premijer, i Nacionalni plan za uključivanje Roma za razdoblje 2021. – 2027., s Akcijskim planom, gdje smo uz široko sudjelovanje dionika pokazali poruku uključenosti – i na nacionalnoj, i na lokalnoj razini.

„Konkretna potpora financiranju izgradnje Romskog memorijalnog centra u Uštici i Zida boli, više nego zorno prikazuje kako smo sagledali i povijesni aspekt, pa i one najtamnije trenutke“, rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Velika međunarodna konferencija

Najavio je da će se potpora nastaviti, među ostalim, i na velikoj međunarodnoj konferenciji koja se priprema 8. travnja, na kojoj će se sagledati položaj Roma u Hrvatskoj, Europi i globalno.

Premijer Plenković je izdvojio u tom kontekstu da je tema obrazovanja najvažnija tema za cijelo hrvatsko društvo i budućnost, ali i presudna za punu uključenost Roma u hrvatsko društvo te ključna da najmlađi pripadnici romske zajednice ostanu u školskom ciklusu do kraja.

„Ako ima ijedna zadaća koja je preduvjet svega kasnije, onda je to glavna zadaća na kojoj radimo. Zato mi se čini da će projekt koji smo pokrenuli s Ministarstvom znanosti još 2020. kada je donesen kurikulum za nastavnik predmet 'Jezik i kultura romske nacionalne manjine' u osnovnim i srednjim školama zasigurno pridonijeti čuvanju identiteta, specifičnosti jezika i kulture te poslati signal mladim Romima da će, kada dođu u školu, imati osjećaj da baštine svoj identitet, kulturu i zajednicu“, naglasio je.

Trend stalnog povećanja i izdvajanja za konkretne projekte

Današnji događaj, otvorenje centra, premijer je ocijenio gotovo samim vrhom suradnje i aktivnosti.

„Mi smo za to do sada izdvojili nešto više od četiri milijuna kuna“, kazao je.

Jasno je, dodao je, da je trend stalnog povećanja i izdvajanja za konkretne projekte od kojih romska zajednica ima koristi.

 „Hrvatsko društvo je uključivije i bogatije nego što je bilo prije nego što smo vodili ovakvu politiku“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Obuljen Koržinek: Kultura most koji nas povezuje kao građane, bez obzira na našu pripadnost

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je kako su se u Noći muzeja oni uvijek otvarali prema publici i drugim područjima društvenog djelovanja, pa joj je drago da je ove večeri tu i otvorenje Romsko-edukacijskog kulturnog centra, jer i to je poruka da je kultura most koji nas povezuje kao građane bez obzira na našu pripadnost i stvara vrijednosti na kojima temeljimo razvoj društva i društva.

"Proteklih godina Noć muzeja je bila ona manifestacija koja je svojom masovnošću potvrđivala interes za upoznavanje muzeja i kulturne baštine, zadnje dvije godine, nažalost, zbog epidemioloških uvjeta ne možemo govoriti o masovnom posjećivanja muzeja, ali možemo o jednako velikom interesu i za muzeje i za ono što oni čuvaju i prezentiraju", istaknula je.

Ministrica je pozvala građane da se uključe u neki od bogatih virtualnih programa ili obiđu muzeje koji su u okviru manifestacije otvoreni, ali da i mimo ove večeri posjećuju muzeje jer će uvijek naći nešto što će ih zainteresirati i što će nešto naučiti.

Nakon otvorenja Noći muzeja, premijer Plenković posjetio je izložbu "Kopač" u Domu HDLU - Meštrovićevom paviljonu.

Izvor: Vlada/Hina

Pisane vijesti