Počeo sastanak predsjednika vlada zemalja jugoistočne Europe

Predsjednici vlada zemalja jugoistočne Europe među kojima je i hrvatski premijer Ivo Sanader sastali su se u srijedu u Salzburgu kako bi razgovarali o "Perspektivama regije u 21. stoljeću".

SALZBURG, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Predsjednici vlada zemalja jugoistočne Europe među kojima je i hrvatski premijer Ivo Sanader sastali su se u srijedu u Salzburgu kako bi razgovarali o "Perspektivama regije u 21. stoljeću".

Tradicionalni četvrti sastanak šefova vlada Hrvatske, Makedonije, Srbije i Crne Gore i Rumunjske organizira se na poticaj koordinatora Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Europi Erharda Buseka.

Premijeri bi trebali razgovarati o europskim perspektivama i gospodarskim mogućnostima suradnje u regiji te stranim ulaganjima.

Osim premijera Sanadera na sastanku u Salzburgu sudjeluju makedonski premijer Vlado Bučkovski, rumunjski premijer Calin Popescu-Tariceanu i predsjednik vlade Crne Gore Milo Đukanović te Srbije Vojislav Koštunica, a nazočni su i predstavnici austrijskog gospodarstva.

Domaćin sastanka je austrijski savezni kancelar Wolfgang Schuessel koji će, kako se očekuje, izvijestiti kolege iz država jugoistočne Europe o pripremama za austrijsko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2006. godine.

Sastanku je nazočna i austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.

Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader dao je jučer i nekoliko intervjua za medije: austrijski dnevni list Die Presse i austrijsku Radio-televiziju (ORF) te njemačku Radio-televiziju ARD koji prenose da se Hrvatska nada u jesen dobiti zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora s EU.

U razgovoru za austrijsku radio televiziju ORF, na pitanje o izjavi srbijanskog predsjednika Borisa Tadića koji je poistovjetio Srebrenicu s vojno-redarstvenom akcijom Oluja, premijer Sanader je odgovorio: "Tragedija u Srebrenici ne može se ni sa čim poistovjećivati. Olujom je oslobođen središnji dio Hrvatske od velikosrpskog agresora".

Sanader je kazao da će se i dalje zauzimati za pomirbu te dodao da je "suradnja s državama u regiji jako važna pa tako i sa Srbijom".

Sanader se zauzeo i za europske perspektive država jugoistočne Europe što će, prema njegovim riječima, biti pokretač za provedbu reformi.



Pisane vijesti