Postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru

Provodeći Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, pojedina tijela državne uprave danas su postavila dvojezične, to jest dvopismene latinično-ćirilične ploče u Vukovaru. Tijela državne uprave to su učinila sukladno Zakonu o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Nakon postavljanja, ploče su nasilno skinute i uništene.

Prosvjedi su zakonit način izražavanja nezadovoljstva, ali nasilje, kao i izravne prijetnje upućene vlasti i ustavnom poretku, predstavljaju grubo kršenje zakona i izrugivanje demokraciji. Prosvjednicima u Vukovaru, i onima koji ih podupiru, to mora biti jasno.

Oštro osuđujući današnje šovinističko nasilje u Vukovaru, Vlada Republike Hrvatske poziva sve političke stranke, da se nedvosmisleno distanciraju od gaženja po temeljnim vrijednostima naše demokracije, te da jasno i javno ustanu protiv širenja mržnje.

Poseban poziv upućujemo stranci koja je u Gradskom vijeću Vukovara 2009. godine i prije nego su stečene zakonske pretpostavke za dvojezičnost, glasala za Statut Grada Vukovara kojim je pripadnicima nacionalnih manjina dano pravo korištenja i isticanja simbola i zastave nacionalne manjine.

Podsjećamo, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina donijet je 2002. godine dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru. Prema Ustavnom zakonu, ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice.



Pisane vijesti