Potpredsjednica Vlade na EU-Afrika summitu u Lisabonu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor predvodi danas u Lisabonu izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske na drugom «EU-Afrika summitu». Na summitu sudjeluje oko 80 šefova država i vlada članica Europske Unije i Afričke unije, te drugih državnih i međunarodnih izaslanstava (Europske komisije, Afričke komisije, Vijeća Europe). Republika Hrvatska, kao država kandidat za članstvo u Europskoj uniji, sudjeluje prvi puta na ovom summitu u statusu države promatrača.

Summit predstavlja početak izgradnje nove faze suradnje između država Europske unije i Afrike. Očekuje se da na summitu bude usvojen dokument „Strateško partnerstvo EU-Afrika” koji je utemeljen na jednakosti EU i Afrike te se oslanja na povijesne, kulturne i geografske veze EU i Afrike, kao i na zajedničku budućnost. Ovaj dokument definira i političke prioritete u područjima kao što su mir i sigurnost, vladavina prava, zaštita ljudskih prava, trgovina i regionalne integracije, te ključna razvojna pitanja, a trebao bi omogućiti sveobuhvatni okvir za daljnje odnose EU i Afrike. Osim toga, očekuje se i usvajanje „Prvog akcijskog plana od 2008. do 2010. godine za provedbu strateškog partnerstva EU-Afrika”, a njime su definirani kratkoročni akcijski planovi, koncentrirani na osam prioritetnih područja: mir i sigurnost; demokratska vladavina i ljudska prava; trgovina i regionalna integracija; milenijski razvojni ciljevi; energetika; klimatske promjene; migracije, mobilnost i zapošljavanje; te znanost, informatičko društvo i svemir.

Prvi „EU-Afrika summit” održan je u travnju 2000. godine u Kairu, pod zajedničkim pokroviteljstvom Europske unije i Afričke unije, te su tom prigodom usvojeni Kairska deklaracija i Zajednički akcijski plan EU-Afrika, dokumenti fokusirani uglavnom na pitanja regionalne gospodarske suradnje i integracije, integracije Afrike u svjetsko gospodarstvo, razvoj, pitanje afričkog duga, te pitanja izgradnje mira, sprječavanja i rješavanja sukoba.

Na početku summita nazočne su pozdravili predsjednik Europskog vijeća i portugalski premijer Jose Socrates, predsjednik Europske Komisije Jose Manuel Barroso, predsjednik Afričke unije i predsjednik Gane John Kufuor, predstavnici Sve-afričkog parlmenta i Europskog parlamenta, te domaćin prvog summita egipatski predsjednik Hosni Mubarak.

Potpredsjednica Kosor održat će tijekom summita i nekoliko bilateralnih sastanaka s predstavnicima država sudionica.



Pisane vijesti