Potpredsjednica Vlade na identifikaciji posmrtnih ostataka

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas na Medicinskom fakultetu u Osijeku identifikaciji posmrtnih ostataka 7 osoba ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor nazočila je danas na Medicinskom fakultetu u Osijeku identifikaciji posmrtnih ostataka 7 osoba ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Izražavajući sućut nazočnim članovima obitelji žrtava potpredsjednica Kosor istaknula je kako će se procesi potraga i dalje nastaviti sve dok se ne otkrije i posljednja sudbina osoba sa popisa zatočenih i nestalih. Od sedam osoba četiri su ekshumirane na području Vukovarsko srijemske, dvije na području Osječko-baranjske županije, a posmrtni ostaci jedne osobe preuzeti su iz Sremske Mitrovice (SiCG).

Četiri danas identificirane osobe ekshumirane su na Novom groblju u Vukovar, pa su dosadašnjim tijekom procesa identifikacija, uključujući i današnju, iz ove, najveće europske masovne grobnice, pozitivno identificirani posmrtni ostaci 798 žrtava, od 938 ekshumiranih. Posmrtni ostaci jedne osobe ekshumirani su iz masovne grobnice u Dalju, iz koje je od ekshumiranih posmrtnih ostataka 11 žrtava, uključujući i ovu, dosad 8 identificirano. Dokumentacija o ekshumacijama i identifikacijama iz ove masovne grobnice sastavnica je optužnice Tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda u Haagu protiv Slobodana Miloševića. Posmrtni ostaci jedne osobe ekshumirani su i iz masovne grobnice u Ćelijama, a iz navedene masovne grobnice, čija je identifikacija provedena u suradnji s Tužiteljstvom Međunarodnog kaznenog suda od 16 ekshumiranih, uz današnju, pozitivno su identificirani posmrtni ostaci 14 žrtava. Posmrtni ostaci jedne osobe ekshumirani u Sremskoj Mitrovici preuzeti su nakon utvrđivanja identiteta metodom analize DNA od nadležnih tijela Srbije i Crne Gore.

Za dvije od sedam danas identificiranih osoba pri Upravi za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti bio je pokrenut postupak traženja, dok je preostalih pet osoba iz kategorije poginulih, pa je sa današnjom identifikacijom broj osoba sa popisa zatočenih i nestalih smanjen na 1148.



Pisane vijesti