Potpredsjednica Vlade RH Adlešič u Afganistanu

Tijekom drugoga dana svog posjeta Afganistanu, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešič posjetila je hrvatski liječnički tim koji radi u češkoj vojnoj bolnici – Med Tim Kaia. Nakon toga, sastala se s princem Mustafom Zahirom, ministrom za zaštitu okoliša i graditeljstvo.

Ministar Zahir izrazio je zahvalnost na sveukupnoj pomoći Republike Hrvatske Islamskoj Republici Afganistan i čestitao hrvatskim vojnicima na poslu koji obavljaju. Potpredsjednica Adlešič održala je radni ručak s pripadnicama Oružanih snaga Republike Hrvatske s kojima je razgovarala o njihovom radu i boravku u Afganistanu. Također se sastala sa Banoo Hassan Gazanfar, ministricom za ženska pitanja. Ministrica Gazanfar upoznala je potpredsjednicu Adlešič s trenutnim položajem žena u Afganistanu, napretkom koji je postignut u posljednjih nekoliko godina te o mjerama koje se provode kako bi se poboljšao položaj žena.

Potpredsjednica Adlešič zaželjela je puno uspjeha i ponudila kao što je dosada Republika Hrvatska i činila, pomoć u edukaciji djelatnica Ministarstva za ženska pitanja kako bi se upoznale s hrvatskim iskustvima u području ljudskih prava, jačanju položaja žena i kako bi ta iskustva mogla prenijeti svojoj zemlji. Potpredsjednicu Adlešič primio je general bojnik Hans –Lothar Domrose, zapovjednik Stožera zapovjedništva Misije ISAF, koji ju je upoznao s trenutnim akcijama koje se odvijaju na području Afganistana.

Na večeri s 11. hrvatskim kontingentom, potpredsjednica Adlešič u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ive Sanadera, uručila je pripadnicima kontingenta dresove hrvatske nogometne reprezentacije. Boravak u Afganistanu iskorišten je i za susret s hrvatskim poduzetnicima koji žive i rade u Afganistanu.



Pisane vijesti