Potpredsjednica Vlade s voditeljem misije OESS-a u RH

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se u srijedu s voditeljem Misije OESS-a u RH veleposlanikom Jorge Fuentes Monzonis - Vilallongom.

ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se u srijedu s voditeljem Misije OESS-a u RH veleposlanikom Jorge Fuentes Monzonis - Vilallongom.

Kako je priopćeno, voditelj misije OESS-a je, izražavajući zadovoljstvo dosad učinjenim pomacima, ukazao i na posljedice rata s kojima se Republika Hrvatska još uvijek suočava - od problema razminiranja, do povrata prognanika i izbjeglica te dovršetka procesa obnove. U tom kontekstu i potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je 1300 četvornih kilometara u Republici Hrvatskoj još uvijek nerazminirano.

Na sastanku se razgovaralo i o problematici zatočenih i nestalih osoba u Republici Hrvatskoj. Potpredsjednica Kosor napomenula je kako se u Republici Hrvatskoj, u odnosu na 1991. godinu s preko 18.000 osoba, danas na popisu zatočenih i nestalih još uvijek nalazi 1149 osoba. U tom pogledu istaknula je kako Vlada Republike Hrvatske, u suradnji s Međunarodnom komisijom za nestale osobe i Međunarodnom organizacijom Crvenog križa, čini sve u cilju unaprjeđenja mehanizama traženja, a do daljnjeg intenziviranja tih složenih procesa trebalo bi doći i u razgovorima s predstavnicima Srbije i Crne Gore.

Veleposlanik Monzonis - Vilallonga iskazao je zadovoljstvo suradnjom s hrvatskom Vladom te uputio potpredsjednici Kosor poziv za posjet Misiji OESS-a u Republici Hrvatskoj.



Pisane vijesti