Potpredsjednik i ministar Krstičević na 10. obljetnici kornatske tragedije

  • Slika /Vijesti/2017/08 kolovoz/30 kolovoza/kornati_30082017_14.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, Damir Krstičević sudjelovao je danas, u srijedu, 30. kolovoza 2017., na obilježavanju 10. obljetnice kornatske tragedije, jedne od najvećih mirnodopskih nesreća u Hrvatskoj. 

Tragedija se dogodila 30. kolovoza 2007. godine kada je u akciji gašenja požara na otoku Velikom Kornatu smrtno stradalo dvanaest vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.
 
Obilježavanju kornatske tragedije nazočila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, a ujedno i predsjednik Odbora za izbor, imenovanje i upravne poslove Hrvatskog sabora Ante Sanader, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga (OS RH) general zbora Mirko Šundov,  pomocnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, župan Šibensko-kninske županije Gordan Pauk, kao i mnogi drugi predstavnici lokalnih i ciivilnih udruga, članovi obitelji i brojni prijatelji poginulih vatrogasaca.
 
Brojna izaslanstva ovom prilikom susrela su se s članovima obitelji poginulih vatrogasaca, predstavnicima Državne uprave i zaštite za spašavanje i članovima vatrogasnih zajednica te su položila vijence, zapalila svijeće i održala kratku molitvu u spomen-parku i kapelici svetog Florijana u klancu iznad uvale Šipnate, gdje je biskup Šibenske biskupije mons. Tomislav Rogić održao Svetu misu za stradale vatrogasce. Nakon Svete mise uputili su se do 12 suhozidnih križeva, koji su podignuti na mjestima gdje su stradali vatrogasci.
 
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović još jednom je podsjetila na hrabrost i herojstvo stradalih vatrogasaca. „Deset godina je prošlo od te tragedije, ali kao da se dogodila jučer. Svi se jako dobro sjećamo pojedinosti i vijesti koje smo slušali iz minute u minutu, ali tek kad dođete ovdje i kad posjetite tih svih 12 križeva, kad osjetite ovaj teren vidite koliko je tu bilo teško braniti se od vatre i kroz koju su muku oni morali prolaziti u tim zadnjim satima svojega života. Došla sam ovdje i kao žena i kao majka i kao predsjednica pokloniti se životima tih 12 poginulih vatrogasaca. Ovo je najveća tragedija od Domovinskog rata“ rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izrazio je suosjećanje s obiteljima poginulih vatrogasaca u ime Vlade RH, ali i svoje osobno ime naglasivši kako je ovo jedna od najvećih tragedija koja se dogodila od hrvatske samostalnosti. "I poslije deset godina teško se suočiti s tom istinom, s najvećom tragedijom koja je pogodila hrvatsko vatrogastvo. U ime cijele hrvatske Vlade izražavam poštovanje prema našim vatrogascima koji su poginuli ovdje prije 10 godina. Moramo čuvati uspomenu na ljude, na te događaje i zadaća je svih nas da učimo i da iz svih ovih tragedija izvučemo  pouke s ciljem da izgradimo sustav i da se ovakvi događaji više nikad ne ponove", istaknuo je Krstičević.
 
Od 13 vatrogasaca koji su prije deset godina helikopterom poslani da ugase požar na Velikom Kornatu, 12 vatrogasaca je poginulo na licu mjesta ili preminulo u bolnicama, a jedini je preživio 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog na Murteru.
 
Na mjestu događaja smrtno su stradala šestorica vatrogasaca – Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić i Hrvoje Strikoman. Preostala sedmorica zadobila su teške opekline po tijelu, od kojih su petorica prebačena u Zagreb – Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija i Marinko Knežević, gdje su ubrzo preminuli.
 
U Kliničkoj bolnici Split preminuo je Ante Juričev-Mikulin. Jedini preživjeli, Frane Lučić, nakon dugog oporavka pušten je iz Kliničke bolnice Split. Najmlađa žrtva tragedija na Kornatima je 17-godišnji Marko Stančić.

Izvor: MORH

Pisane vijesti