Potpredsjednik Polančec: pismo OMV-a proslijedit ćemo Hanfi

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_polancec_pismo_omv_a_proslijedit_cemo_hanfi.jpg

ZAGREB, 10. srpnja 2008. (Hina) - Potpredsjednik Vlade Damir Polančec potvrdio je danas da je Vlada dobila pismo kojim austrijski OMV iskazuje interes za sudjelovanje u daljnjoj privatizaciji Ine, te najavio da će danas to pismo proslijediti i HANFA-i.

"Potvrđujem da smo jučer popodne primili pismo austrijskog OMV-a u kojem OMV iskazuje zainteresiranost za nastavak privatizacije Ine, iskazuje spremnost za sudjelovanje u tom procesu, bilo kupnjom, bilo zamjenom dionica koje su u državnom portfelju, te želju da bude dalje informiran o procesu i kako će on teći", izjavio je Polančec novinarima u Banskim dvorima.

Kako je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) zatražila očitovanje da li je pismo OMV-a stiglo i zatražila ga na uvid, Polančec je najavio da će pismo OMV-a danas proslijediti HANFA-i.

HANFA je, dodaje, zatražila i očitovanje Fonda hrvatskih branitelja (koji ima 7 posto dionica Ine) da li je dobio pismo OMV-a ili neke druge tvrtke za dionice Ine koje ima, te i od OMV-a zatražila očitovanje oko Ine.

"U ovom trenutku HANFA je na potezu, bit ćemo u kontaktu s HANFA-om kako bi poštovali sve procedure koje proizlaze iz hrvatskih zakona", kazao je Polančec.

Pitanje nastavka privatizacije Ine aktualizirano je nedavnom potvrdom hrvatskog i mađarskog premijera Ive Sanadera i Ferenca Gyurcsanya da su, u subotu, na marginama Croatia summita 2008 u Dubrovniku, razgovarali o mogućnosti zamjene dionica Ine i mađarskog MOL-a.

Izvori iz Vlade početkom ovog tjedan objasnili su da se s MOL-om razgovara o redefiniranju dioničarskog ugovora, s obzirom da je država pala na ispod 50 posto vlasništva u Ini (ima oko 44,85 posto dionica), te da u listopadu istječe petogodišnji rok nakon kojeg će strateški partner Ine, mađarski MOL moći raspolagati dionicama Ine, a bez da o tome pita Vladu.

U tim je razgovorima, koji traju više od četiri mjeseca, kao mogućnost spomenuta i potencijalna zamjena dionica, rečeno je u ponedjeljak kada Vlada nije imala nikakvu ponudu OMV-a na stolu.

OMV je sada izrazio svoj interes i poslao pismo Vladi koje u Banskim dvorima smatraju vrlo ozbiljnim. O samom sadržaju pisma pak nisu ništa željeli reći.

Najavljuju i da nastavljaju kontakte s MOL-om, te ponavljaju da je, nakon pisma OMV-a, na potezu HANFA.

Očitovanje HANFA-e u Banskim dvorima očekuju možda sutra poslijepodne, iako smatraju da je realnije to očekivati u ponedjeljak poslijepodne.



Pisane vijesti