Predsjednica Vlade s predstavnicima sindikata Luke Ploče

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_s_predstavnicima_sindikata_luke_ploce.jpg

PLOČE, 18. kolovoza 2010. (Hina) - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je danas otvorila kontejnerski terminal u Luci Ploče, sastala se sa predstavnicima sindikata i zaposlenika pločanske luke, a sastanku je nazočio i predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević koji je u izjavi novinarima pohvalio zauzimanje hrvatske Vlade za razvoj Luke Ploče.

"Ovaj sastanak sa predstavnicima sindikata i zaposlenika pločanske luke bio je za pamćenje, a razgovarali smo što se ovdje radi, kako se živi i što bismo još trebali učiniti da Hrvatska ide snažnije naprijed", izjavila je nakon sastanka premijerka Kosor.

Ona je pri tomu nekoliko puta naglasila kako očekuje čestitku čelnika oporbenih stranaka na današnjem, kako je istaknula, važnom gospodarskom uspjehu - otvaranju prve faze kontejnerskog terminala u pločanskoj luci.

Matijašević je izjavio kako je na sastanku sindikata i zaposlenika pločanske luke sa premijerkom Kosor i njenim suradnicima ocijenjeno da je današnje otvaranje kontejnerskog terminala "odličan čin" kakvih bi željeli što više diljem Hrvatske jer bi "na taj način proračun bio održiv i ne bi bili u ovim aktivnostima koje često puta i nezasluženo poprimaju senzacionalistički ton".

"U svoje ime upućujem zahvalu Vladi što je odavno prepoznala opravdanost ulaganja u Luku Ploče koja je svih ovih godina bila u nezahvalnim okolnostima, izvrgnuta ratnim razaranjima, prometnoj izoliranosti i narušenom gospodarstvu u susjednoj državi (BiH)", kazao je Matijašević.

Ističući nekoliko puta pozitivan angažman hrvatske Vlade u pločanskoj luci Matijašević je rekao kako "oko 1.000 radnika Luke redovito prima plaće čija je visina rezultat socijalnog dogovora".

Pritom je pohvalio Vladu i što "nema nikakvih smetnji u nastavku nužnog postupka dokapitalizacije pločanske luke koji je do sada vođen na pošten i transparentan način i nema sumnje da će se tako voditi i dalje".

Matijašević je također izjavio kako očekuje od hrvatske Vlade da prihvati jučer upućeni poziv sindikalnih središnjica za što žurniji "radni bipartitni sastanak" i na temu rebalansa proračuna i na temu reforme mirovinskog zakona.

"Držimo da je mirovinski zakon jedan od najvažnijih zakona iz socijalne sfere, i u pregovorima oko tog zakona treba imati dovoljno mudrosti i hrabrosti za poduzimanje nužnih rezova, ali nužnih rezova ondje gdje to treba, te da taj sustav napravim pravičnijim", kazao je Matijašević.



Pisane vijesti