Predsjednica Vlade u Konjščini i Novom Marofu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_u_konjscini_i_novom_marofu.jpg

KONJŠČINA/NOVI MAROF, 26. travnja 2011. (Hina) - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor sa suradnicima obišla je danas u Konjščini tvrtku ZMH Horvat, koja se bavi proizvodnjom, preradom i distribucijom smrznute hrane, i njezin novi pogon te Kulturni centar "Ivan Rabuzin" u Novome Marofu.

Tvrtka ZMH Horvat na godinu na tržište plasira više od 2000 tona smrznutih proizvoda (riba, povrće i njoki), a osim svoje proizvode izvozi u zemlje Europske unije te u susjedne zemlje. Premijerka Kosor tom je prigodom istaknula da je novi proizvodni pogon te tvrtke izgrađen kreditom i potporom vlade i resornoga ministarstva (pet milijuna kuna).

"Otvaranje novog pogona u gospodarskoj zoni Konjščina svjedoči da je 2011. godina izlaska iz krize", istaknula je predsjednica vlade, dodajući da je od 2004. do danas pokrenuto više od 325 zona u koje je uloženo 600 milijuna kuna, a samo je zemljište vrijedno 700 milijuna kuna.

Načelnik konjščinske općine Mirko Krznar izrazio je zadovoljstvo što će novi pogon omogućiti nova radna mjesta za istočni dio Krapinsko-zagorske županije.

Predsjednica vlade Jadranka Kosor istaknula je na otvorenju Kulturnoga centra "Ivan Rabuzin" u Novome Marofu da će on otvoriti nove mogućnosti i domete za mlade i talentirane ljude.

"Uz ulaganje u gospodarstvo i borbu za izlazak iz gospodarske krize, važno je i ulaganje u kulturu", rekla je, dodajući da je vlada s deset milijuna kuna sudjelovala u izgradnji toga kulturnog centra, vrijednog 20 milijuna kuna i površine 3000 četvornih metara, a u tom prostoru, uz doprinos Ministarstva kulture, bit će otvorena i gradska knjižnica.

"Pokazali smo da možemo i da imamo dovoljno snage prelaziti granice koje nas razdvajaju", rekla je premijerka Kosor ističući pritom pripadnost različitim političkim strankama i opredjeljenjima. Naglasila je važnost prevladavanja razlika i zauzimanje za budućnost Hrvatske koja nam je svima važna.

Govoreći o Ivanu Rabuzinu, čije ime nosi novi kulturni centar, rekla je da je njegov opus, cvjetovi i zagorski bregi, poznat diljem svijeta.

Premijerka Kosor otkrila je poprsje velikana naivne umjetnosti Ivana Rabuzina, rad akademskog kipara Ivana Grošinića, koje je izrađeno na poticaj Ogranka Matice hrvatske i Družbe braće hrvatskoga zmaja.

Simboličnim slaganjem mozaika, čiji dijelovi simboliziraju jednu fazu izgradnje toga kulturnog centra, dobivena je Rabuzinova slika "Mistični cvijet" iz godine 1972., čime je centar i otvoren.

Nazočni su bili i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Jarnjak, potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač, ministar kulture Jasen Mesić, saborski zastupnici i mnogi drugi.



Pisane vijesti