Predsjednik Sanader: Ne bih bio zadovoljan odgodom pregovora za lipanj

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako ne bi bio zadovoljan da se početak pregovora s EU sa sredine ožujka odgodi za lipanj, te kako i dalje vjeruje da će pregovori početi 17. ožujka.

ZAGREB, 14. ožujka(Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako ne bi bio zadovoljan da se početak pregovora s EU sa sredine ožujka odgodi za lipanj, te kako i dalje vjeruje da će pregovori početi 17. ožujka.

Ne bih bio zadovoljan odgodom, odgovorio je Sanader novinarima nakon sastanka s čelnicima parlamentarnih stranaka i prve sjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Netko tko predlaže odgodu, kaže, mora to dobro obrazložiti, mora postojati obostrana iskrenost.

Uvjeren je kako je (Hrvatska) uspjela uvjeriti i zadnje skeptike da puna suradnja s Haagom ne znači isto što i general Ante Gotovina u Haagu, nego da se poduzima sve da general tamo bude.

Najavio je da će Hrvatska u to sutra u Bruxellesu nastojati uvjeriti i preostale skeptike koji, kaže, možda nemaju sve informacije.

Navodi i da je opcija koja zagovara početak pregovora 17. ožujka tiša, ali većinska, dok je broj zemlja koje zagovaraju odgodu manji, ali glasniji.

U ime hrvatske Vlade želim da EU bude jedinstvena (u odluci) da prihvati naš stav da je Hrvatska iskrena, vjerodostojna i da nema nikakve dvostruke igre, naglasio je Sanader.

Kaže da je njegova ideja da Europska komisija u Hrvatsku pošalje promatrače za praćenje suradnje s Haagom naišla na dobar odjek, čak i kod nekih zemalja koje u početku nisu bile sklone otvaranju pregovora.

No, sačekat ćemo, dodaje, sutrašnji sastanak glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte s luksemburškim ministrom vanjskih poslova, jer je bitno tko će verificirati hrvatske napore i suradnju i hoće li to biti EU.

Premijer smatra da slike generala Gotovine koje se povremeno pojavljuju po Hrvatskoj ne mogu otežati početak pregovora, te da nemaju veze s Vladinom vjerodostojnošću.

Optimizam da će pregovori početi u četvrtak, 17. ožujka Sanader temelji na činjenici da je Hrvatska učinila sve što je mogla da riješi i zadnji slučaj u suradnji s Haagom.

Šef Nacionalnog odbora Ivica Račan nije, međutim, tako optimističan, nada se da odgoda, ako do nje dođe, neće biti duga.

Želio bi, kaže, da Vlada može uvjeriti skeptike u Europi, a hoće li joj to poći za rukom nije želio nagađati.

Najavio je da će se Odbor ponovno sastati za tjedan dana kada će već biti poznata sudbina oko početka pregovora s EU.



Pisane vijesti