Predsjednik Sanader: Usuglašena imena voditelja 13 grupa i 35 poglavlja

Predsjednici parlamentarnih stranaka danas su s premijerom Ivom Sanaderom usuglasili imena voditelja 13 pregovaračkih grupa i 35 pojedinih poglavlja za pregovore s EU.

ZAGREB,14. ožujka(Hina) - Predsjednici parlamentarnih stranaka danas su s premijerom Ivom Sanaderom usuglasili imena voditelja 13 pregovaračkih grupa i 35 pojedinih poglavlja za pregovore s EU.

Kod imenovanja smo se vodili načelima stručnosti, znanja engleskog jezika i umijeća pregovaranja, dok stranačka pripadnost nije igrala nikakvu ulogu, rekao je novinarima premijer Ivo Sanader.

Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić nije želio sudjelovati u tim imenovanjima, držeći da je to Vladin posao, no sudjelovao je u daljnjem radu skupine parlamentarnih čelnika i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora sa EU, dodao je Sanader.

Premijer kaže kako će te grupe početi raditi odmah, neovisno o početku pregovora s EU, iako, dodao je, očekuje da će pregovori početi kako je i planirano, 17. ožujka.

Martina Dalić vodit će grupu koja će pregovarati o financijama, proračunu, porezima i carinama, Zlata Froehlich grupu koja će se baviti statistikom i regionalnom politikom, Nikola Ružinski grupu zaduženu za energetiku i okoliš, a Ružica Gelo za poljoprivredu, ribarstvo, zaštitu potrošača i veterinarstvo.

Voditeljicom grupe za pravosuđe i ljudska prava imenovana je Snježana Bagić, voditeljem grupe za vanjske odnose, vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku Damir Kušen, grupe za znanost, obrazovanje i kulturu Pero Lučin, a Miroslav Kovačić grupe za prometnu politiku, informacijsko društvo i medije.

Voditelj grupe koja će pregovarati o slobodi kretanja kapitala, financijskim uslugama, ekonomskoj i monetarnoj uniji je Boris Vujčić, grupe za tržišno natjecanje, poduzetništvo i industrijsku politiku Olgica Spevec, za pravo trgovačkih društava, intelektualnog vlasništva, slobode pružanja usluga Siniša Petrović.

Na čelu grupe koja će pregovarati o slobodi kretanja radnika, socijalnoj politici i zapošljavanju je Vera Babić, a grupe za javne nabave i slobodu kretanja roba Tamara Obradović.

Obradović je već ranije imenovana tajnicom Pregovaračke skupine.

Voditeljica hrvatskog državnog izaslanstva za pregovore s EU je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, glavni pregovarač i zamjenik voditeljice je Vladimir Drobnjak, a zamjenici glavnog pregovarača Martina Dalić i Boris Vujčić.



Pisane vijesti