Predsjednik Vlade Andrej Plenković doputovao u posjet Izraelu

Slika /Vijesti/2017/01 siječanj/23 siječnja/PVRH Izrael.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković doputovao je večeras u Izrael gdje će u utorak razgovarati o jačanju suradnje dviju zemalja s predsjednikom izraelske Vlade Benjaminom Netanyahuom i drugim visokim izraelskim dužnosnicima.

Njegov radni posjet Izraelu dolazi u godini u kojoj Hrvatska i Izrael obilježavaju 20. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa i to je prigoda za razgovor o jačanju i modalitetima političke, gospodarske i sigurnosne suradnje.

U pratnji predsjednika Vlade Plenkovića je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Republike Hrvatske i Države Izrael Milijan Brkić. Predsjednika Vlade i izaslanstvo u zračnoj luci dočekali su veleposlanica Države Izrael u Republici Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman, šef Državnog protokola Meron Reuben i  predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Izraelu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sutra će se sastati s predsjednikom Vlade Države Izrael Benjaminom Netanyahuom. Dvojica predsjednika vlada tom će prigodom potpisati Zajedničku izjavu o namjeri između hrvatske i izraelske vlade o suradnji u području sprječavanja katastrofa i reagiranja u hitnim situacijama. Nacrt zajedničke izjave hrvatska je Vlada prihvatila na sjednici 19. siječnja. Zajednički interesi obiju država u ovom području potvrđeni su i pružanjem pomoći Hrvatske kada su u studenome prošle godine dva hrvatska kanadera pomogla u gašenju požara u Izraelu.

Tijekom boravka u Jeruzalemu, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastat će se i s predsjednikom Države Izrael Ruevenom Rivlinom i čelnicom izraelske oporbe i predsjednicom stranke Hatnuah Tzipi Livni. Posjetit će i Memorijalni centar za žrtve Holokausta Yad Vashem.
 

 



Stranica | Andrej Plenković