Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio izaslanstvo Viteškog alkarskog društva Sinj

  • Slika /Vijesti/2017/06 lipanj/29 lipnja/PVRH i izaslanici Viteškog alkarskog društva/PVRH i alkarsko društvo.png

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima izaslanstvo Viteškog alkarskoga društva Sinj, na čelu s predsjednikom društva Stipom Jukićem.  

Alkari su predsjednika Vlade izvijestili o pripremama za ovogodišnje 302. alkarsko natjecanje koje će se održati u Sinju, 6. kolovoza 2017. godine, a predsjednik Vlade potvrdio je svoj dolazak na ovogodišnju Alku. Ujedno, zahvalio je Viteškom alkarskom društvu na promicanju bogate hrvatske kulturne baštine, čuvanju vrijednih običaja od zaborava kojima promiču hrvatski nacionalni identitet i kulturu.

Predsjednik VAD-a Stipe Jukić izrazio je zadovoljstvo time što Vlada prepoznaje važnost Alke koja je i snažan promotor turizma Cetinske krajine.

Sinjska alka 2007. godine upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a 16. studenoga 2010. uvrštena je na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske sudjeluje u konzervaciji, obnovi i rekonstrukciji oružja, odjeće i prateće opreme te na taj način podupire održavanje tradicije.

Sastanku su nazočili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, saborski zastupnik Ivan Šipić i gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac.

Pisane vijesti | Andrej Plenković