Predsjednik Vlade: deficit proračuna na razini prošlogodišnjeg

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_deficit_proracuna_na_razini_proslogodisnjeg.jpg

ZAGREB,14. veljače 2008.(Hina) - Premijer Ivo Sanader najavio je danas da deficit državnog proračuna za ovu godinu neće biti veći od prošlogodišnjeg, te da će se država za refinanciranje dospjelih dugova zadužiti na inozemnom tržištu kapitala.

Te je najave premijer izrekao komentirajući posljednje izjave guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog, odnosno njegove prijedloge mjera za suzbijanje inflacije iznijete nakon nedavnog sastanka u Vladi s guvernerom i bankarima.

"On (guverner) je u savjetima koje HNB daje Vladi naveo ono što smo mi njemu kazali na sastanku, ono što smo učinili i što smo najavili", kazao je Sanader na početku današnje sjednice Vlade.

I ministar financija Ivan Šuker, koji se naknadno obratio novinarima, ističe da mu je drago što je guverner Rohatinski podržao mjere Vlade.

"Drago mi je što je guverner Rohatinski podržao mjere Vlade, kao što i mi podržavamo mjere monetarne politike", kazao je Šuker ocjenjujući odnose i suradnju s guvernerom izvrsnim.

Sanader je sa sjednice Vlade pak pozvao HNB da obavi svoj dio posla.

"Svakom je lako govoriti što treba napraviti netko drugi, ali dobro je i da kažemo što sami trebamo učiniti. Vlada će to prva pokazati primjerom, a to očekujemo i od drugih", rekao je.

I premijer na sjednici i ministar u obraćanju novinarima ističu da proračunski deficit za ovu godinu neće biti veći nego prošle godine, a Vlada će se, kaže Sanader, truditi da bude i koji promil manji.

Proračunski deficit od 2,4-2,5 posto (BDP-a) držat ćemo i ove godine. To je ono što Vlada može učiniti, to je fiskalna politika koja neće generirati potrošnju, poručio je Sanader, dodajući da je i prijedlog o zaduženju u inozemstvu za refinanciranje dospjelih dugova Vladin prijedlog koji je iznio netko drugi.

Želimo time provjeriti status, rejting Hrvatske u inozemstvu i olakšati situaciju u Hrvatskoj, kazao je Sanader.

Sanaderove najave novinarima je potvrdio i ministar Šuker koji govori o deficitu od 2,3-2,4 posto BDP-a, te ističe da se o zaduživanju države u inozemstvu razgovaralo i prije sastanka s guvernerom i predstavnicima banaka u Vladi, na sastanku koji je tjedan prije u Ministarstvu održao s bankarima.

Procjena je Ministarstva da će ovogodišnje zaduženje države iznositi oko 11 milijardi kuna, rekao je Šuker.

Podsjetio je da ove godine treba refinancirati 8,5 milijardi kuna starih dugova, od čega se najveći dio odnosi na obveznice na međunarodnom tržištu.

Najavio je i da će Vlada za tjedan dana izići i s prijedlogom ovogodišnjeg proračuna, te da se taj prijedlog temelji na projekciji gospodarskog rasta od 4 do 4,5 posto.

Točnu projekciju inflacije nije iznio, napominjući da ekonomisti poslovnih banaka procjenjuju da bi ona u ovoj godini mogla biti 5,1 ili 5,2 posto.

Vlada će tek vidjeti da li će ići s tom ili možda nešto većom procjenom inflacije, kazao je Šuker.



Pisane vijesti