Predsjednik Vlade Milanović: Park prirode Kopački rit danas ima puno veći potencijal

  • Slika /Vijesti/2015/srpanj/12 srpnja/pp5.jpg

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je u nedjelju prilikom obilaska Kopačkog rita kako Park prirode Kopački rit danas ima puno veći potencijal, ne samo za otvaranje radnih mjesta i zaradu, i ne samo za ustanovu koja upravlja Parkom već i za ljude koji ovdje žive.

Premijer je, zajedno s ministrom zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem nazočio "Danu otvorenih vrata“ u Parku prirode Kopački rit, tijekom kojeg Uprava Parka prirode želi javnosti predstaviti rezultate ulaganja od 14 milijuna kuna u prezentacijski i informacijski centar te novu "Šetnicu bijelog lopoča".

Ministar Zmajlović je istaknuo da je ovo jedno od najvećih ulaganja u posljednjih desetak godina u Kopački rit, a što je samo dio ulaganja u hrvatske parkove prirode i nacionalne parkove, ukupno vrijednih oko 300 milijuna kuna.

Cilj je da to generira izravna zapošljavanja i nova radna mjesta, ali i neizravna zapošljavanja, jer je u općini Bilje, gdje se nalazi Kopački rit, samo ove godine 11 novih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a smještajni kapaciteti se gotovo udvostručuju, što se može povezati s ovakim ulaganjima, kazao je Zmajlović.

Dodao je kako su ulaganja u infrastrukturu nužna da bi se omogućio veći broj posjetitelja. Zmajlović je naglasio da su sredstva za ulaganja u Kopački rit pretežito osigurana iz državnog proračuna, te da se priprema projektna dokumentacija za obnovu dvorca Tikveš u Baranji, što se planira financirati iz europskih fondova.

Za "Dan otvorenih vrata" Park prirode Kopački rit za posjetitelje je, uz ostalo, pripremio besplatne vožnje brodom, igre i radionice za djecu, nastupe kulturno umjetničkih društava te sajam autohtonih tradicionalnih proizvoda, a za sve posjetitelje je osiguran besplatni prijevoz iz Osijeka.

(Tekst: HINA)



Pisane vijesti | Govori i izjave | Okoliš