Predsjednik Vlade Milanović: Protiv sam zatvaranja rafinerije u Sisku

Slika /Vijesti/2014/Rujan/24 rujna/DSC_6723.jpg

"Ja sam za to da rafinerija radi, ali nije se mene pitalo kada je INA prodavana", rekao je predsjednik Vlade. Naglasio je i kako Hrvatska nije donijela nikakvu formalnu odluku o sudjelovanju u borbi protiv Islamske države (ISIS), ali da je solidarna.

Premijer Zoran Milanović poručio je danas iz Hrvatskog sabora kako je protiv zatvaranja rafinerije u Sisku, no da se njega nije pitalo kad je INA prodavana, niti je on tada vodio policiju i tajne službe.

"Protiv sam zatvaranja rafinerije, ja sam za to da radi, da Hrvatska ima tri rafinerije", odgovorio je premijer nakon saborske rasprave o izvješću o stanju nacije.

Ali, dodao je, kad je INA prodavana za dobar novac, o tome nije odlučivao niti ga se pitalo. "Kad je INA isporučena, za Bog te pitao koji novac i gdje je završio i tko je financirao kampanje, a tko je tad vodio policiju i tajne službe, ni tad nisam u tome sudjelovao", izjavio je Milanović.

U vezi sudjelovanja Hrvatske u borbi protiv Islamske države (ISIS), Milanović kaže da je State Departement bez ikakvih konzultacija na listu zemalja koje sudjeluju u koaliciji protiv ISIS-a stavio gotovo sve europske zemlje.

Protumačio je da američkim vlastima "to treba zbog unutarnjih odnosa sa javnošću" te poručio da bi na njihovu mjestu i sam to napravio.

"Istina je malo drukčija. Hrvatska je solidarna s tim. SAD se bori protiv nečega što ja smatram zlom i neću se preplašiti zbog nekakvog straha da će nas sad netko napasti ili da će nam ne znam što napraviti. Mi smo članica NATO-a, prema tome to što se događa na Bliskom istoku je rezidentno, neljudsko zlo i tome treba stati na put", rekao je Milanović.

Naglasio je kako Hrvatska nije donijela nikakvu formalnu odluku o tom pitanju. "Prema tome, nemojte nasjedati vi koji nasjedate, a vi koji pokušavate zamutiti vodu, mutite i dalje", poručio je Milanović.

Osvrnuo se i na referendumsku inicijativu udruge U ime obitelji o ustavnoj izmjeni izbornih pravila, kazavši kako vladajuća koalicija nikada nije obećavala novi izborni zakon. Važeći zakon ocijenio je održivim, poručivši da "pred očima treba imati jedan cilj - stabilnost izvršne vlasti".

"Prihvatit ću stoički sve ono što je rezultat našeg šupljeg Ustava, za koji nisam i ne smatram se odgovornim", kazao je Milanović podsjetivši da je u saborskoj proceduri već godinu dana prijedlog ustavnih promjena koji je, među ostalim, trebao riješiti i referendumsku proceduru.

"Ne tražim da se to usvoji, ali posljedice ćemo snositi svi zajedno, a moja stranka, SDP, najmanje", ocijenio je Milanović.

Poručio je da SDP nema ništa protiv preferencijalnog glasovanja. "Protiv svega drugoga što se predlaže neću govoriti. Pročitali ste referendumski prijedlog, to zaustaviti možemo samo promjenom Ustava, sada i danas", poručio je.

Također je ocijenio da je u svom govoru u Saboru obuhvatio baš sve, da nije preskočio ništa, pa ni loše stvari.

"Naravno da o svojoj Vladi i o sebi, kao nitko od vas, neću govoriti u najcrnjim tonovima, ali da sam bio kritičan bio sam, da sam rekao što se nije dogodilo, da sam rekao da je za to odgovorna Vlada prije nas, stranka koja ju je vodila, koju je hrvatski sud optužio radi korupcije i pljačke, to nisam rekao, to ni sad ne kažem. Kriv je dragi Bog", izjavio je Milanović.

Otkrio je i kako je pripremajući govor razmišljao da, možda, ima previše brojki, no da ga je šef HDZ-a nadmašio. "On (Karamarko) je govorio kao šef Statističkog zavoda, ali u Sovjetskom savezu", kazao je Milanović.

Ustvrdio je pritom da su neke Karamarkove brojke točne, ali mnoge nisu, odnosno da su "naprosto izmišljene i fabricirane".

"Da si ja tako nešto priuštim, ne bih dva tjedna mogao raditi ništa drugo nego odgovarati na pitanja zašto sam tako postupio", rekao je premijer i dodao "ali u tome i jest razlika u načinu na koji mi radimo svoj posao i na koji smo tretirani od javnosti".

(Hina)

Pisane vijesti | Govori i izjave | Društvo i zajednica | Zoran Milanović