Predsjednik Vlade na Konferenciji „Reforma javne uprave u Hrvatskoj“

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_na_konferenciji_reforma_javne_uprave_u_hrvatskoj.jpg
ZAGREB, 25. travnja 2008. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i predsjednica Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Đurđa Adlešič danas je rekla kako je reforma javne uprave ključni proces u približavanju EU i naglasila kako Hrvatsku tu očekuje "veliki posao".

Adlešič je to istaknula na stručnoj konferenciji "Reforma javne uprave u Hrvatskoj", koju je HSLS organizirao u suradnji s Europskim liberalnim demokratima u Hotelu "Sheraton", a kao gosti pridružili su im se i hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader te potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor.

"U provedbi tog procesa želimo postići depolitizaciju sustava javne uprave, dobiti bitku protiv korupcije, podići učinkovitost i kvalitetu javnog servisa za građena i ulagače, ojačati socijalnu osjetljivost te poboljšati uvjete rada službenika u javnoj upravi", kazala je Adlešić.

Ivo Sanader, predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a, HSLS-ovog koalicijskog partnera, izrazio je uvjerenje da će konferencija biti značajan doprinos zajedničkom nastojanju u provedbi reforme javne uprave u Hrvatskoj.

"Javna uprava ne može biti sama sebi svrhom već istinski servis građana", poručio je Sanader i naglasio kako sinergija suvremene stranke desnog centra i liberalne stranke pruža dobar okvir za učinkovitu i duboku reformu javne uprave.

Naglasio je da se slanje građana "od vrata do vrata" ne smije ponavljati te da se mora iskorijeniti osjećaj bespomoćnosti građana pred državnom upravom i birokracijom. Sanader je pritom naveo i neka svoja loša iskustva s birokracijom kada je u bivšem sistemu u jugoslavenskom konzulatu tražio neke dokumente te početkom 90-ih kada su ga u Splitu, nakon produžene marende službenika, slali "od šaltera do šaltera".

Vlada je, podsjeća, već poduzela niz mjera za taj iskorak, od osnivanja središnjih državnih ureda, uspostave sustava zaštite osobnih podataka, uvođenja procjene fiskalnog, socijalnog i ekološkog učinka zakona, donošenja zakona o državnim službenicima, zaštite zviždača..

Bilo je riječi i o iskustvima strukturalne reforme u danskoj i zemljama JI Europe.

Rezultati konferencije će, najavljeno je, postati dio Strategije reforme uprave od 2008. do 2011. koju je Vlada donijela u ožujku.



Pisane vijesti