Predsjednik Vlade na seminaru Mladeži Europske pučke stranke

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_na_seminaru_mladezi_europske_pucke_stranke.jpg

Klimatske promjene su važan globalni problem i za borbu protiv njihovih negativnih učinaka bitno je poduzimanje radikalnih mjera i suradnja međunarodne zajednice, izjavio je u petak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader na seminaru o klimatskim promjenama koji se održava u organizaciji Mladeži Europske pučke stranke (YEPP)...

ZAGREB, 7. rujna 2007. (Hina) - Klimatske promjene su važan globalni problem i za borbu protiv njihovih negativnih učinaka bitno je poduzimanje radikalnih mjera i suradnja međunarodne zajednice, izjavio je u petak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader na seminaru o klimatskim promjenama koji se održava u organizaciji Mladeži Europske pučke stranke (YEPP) i Mladeži HDZ-a.

"Borba protiv negativnih učinaka klimatskih promjena ne može se dobiti bez međunarodne suradnje", istaknuo je Sanader u svom govoru prilikom otvaranje seminara na kojem je sudjelovalo više desetaka predstavnika YEPP-a i Mladeži HDZ-a.

"Potrebno je provesti radikalne mjere za smanjenje emisija plinova koji izazivaju učinak staklenika", dodao je.

Klimatske promjene već sad utječe na naš život kroz valove vrućine, velike kiše i poplave, suše, šumske požara, otapanje ledenjaka, a Hrvatska je posebice osjetljiva na moguće poraste razine mora što bi moglo dovesti do povećane slanoće izvora pitke vode i ulaska morske vode na područje Neretve što bi ugrozilo proizvodnju voća i povrća, rekao je Sanader.

Problem klimatskih promjena vezan je uz učinak staklenika, odnosno povećanu koncentraciju stakleničkih plinova u atmosferi. Najznačajniji staklenički plin je ugljični dioksid, koji nastaje kao posljedica izgaranja fosilnih goriva. Povećana koncentracija stakleničkih plinova uzrokuje povećanu apsorpciju topline u atmosferi, što dovodi do promjena temperature zraka, količine oborina i ostalih klimatoloških elemenata. Neki od spojeva koji pojačavaju učinak staklenika ujedno i oštećuju ozonski omotač.

Hrvatska je ratificirala Protokol iz Kyota i da bi ispunila svoju obvezu da smanji emisiju stakleničkih plinova za 5 posto pripremila je strategiju s planom djelovanja koja se temelji na primjeni obnovljivih izvora energije, izgradnji vjetroelektrana, korištenju biomase i sunčeve energije, istaknuo je Sanader.

Tako mnogi hoteli na Jadranu koriste solarnu energiju za zagrijanje vode, a ove godine su otvorene dvije tvornice za proizvodnju biodizela. Osim toga finalizirani su projekti prve hrvatske geotermalne elektrane kod Koprivnice i prve elektrane na biomasu nedaleko od Belišća.

"Mi smo svjesni da su to prilično mali prvi koraci, ali treba s nečim početi i nastaviti tim smjerom. To je odgovornost svih nas koji smo angažirani u politici", kazao je premijer.

Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert rekao je u svom govoru na seminaru da su klimatske promjene posljedice "našeg djelovanja i nedjelovanja".

Europska unija danas ima vodeću ulogu u svijetu u borbi protiv globalnog zatopljenja, istaknuo je.

Cilj Europske unije je ograničiti globalno zagrijavanje na ne više od dva stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje, budući da je sve iznad toga rizik za nepovratne i moguće katastrofalne planetarne promjene. Čak i ta dva stupnja imat će značajni utjecaj, a ni Europa neće biti pošteđena.

"Mi smo vrlo zadovoljni da je Hrvatska razvila i dalje razvija mjere za borbu protiv klimatskih promjena unatoč tome što su njezine emisije plinova niske", rekao je Degert.

"Očekujemo da ćemo pozdraviti Hrvatsku možda ne odmah u Europskoj uniji, ali barem njezino uključivanje u europski sustav trgovanja kvotama za emisiju ugljičnog dioksida", dodao je Degert.



Pisane vijesti