Predsjednik Vlade: nuklearke ne bi trebale biti tabu tema

ZAGREB/BEČ, 7. lipnja 2008. (Hina) - Hrvatska mora "ukloniti tabu" o nuklearnim elektranama i otvoriti javnu raspravu o svojoj energetskoj budućnosti, izjavio je u subotu u Beču hrvatski premijer Ivo Sanader.

Ta Sanaderova izjava na austrijskom radiju Oe1 uslijedila je nekoliko dana nakon incidenta u nuklearki Krško u blizini hrvatsko-slovenske granice, koja je u vlasništvu Hrvatske i Slovenije.

"Mislim da ćemo vrlo brzo, i u Hrvatskoj i u Austriji, morati otvoriti raspravu o energetskoj politici", rekao je Sanader kako javlja njemačka novinska agencija dpa. "U tom smislu moramo ukloniti tabu s nuklearne energije", dodao je.

Po njegovim riječima, hrvatska vlada počela je s analizom hrvatske energetske politike, a rezultate će predstaviti u kolovozu.

Sanader za sve zapadnobalkanske zemlje, također i za Srbiju, vidi europsku perspektivu, javlja austrijska agencija APA o njegovom nastupu na Oe1. Odnosi Hrvatske i Srbije su "u situaciji iz koje moramo izaći", rekao je on, kaže APA.

Sanader očekuje formiranje nove vlade u Beogradu i spreman je sastati se s novim premijerom. Također ako i ultranacionalistička Srpska radikalna stranka bude sudjelovala u vladi ne smije ju se "izolirati", nego se mora "s njom razgovarati", rekao je Sanader.

Sanader misli kako je ideologija velike-Srbije mrtva. Balkansko bure baruta je "prošlost", rekao je on.

Sanader bi se u nedjelju u Beču trebao susresti s austrijskim kancelarom Alfredom Gusenbauerom, nekoliko sati uoči susreta hrvatske i austrijske reprezentacije na Europskom nogometnom prvenstvu.



Pisane vijesti