Predsjednik Vlade Orešković zadovoljan odlukom EK o nepokretanju korektivnih mjera

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/ožujak/9 ožujka/Oreskovic_Orepic.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković održao je danas konferenciju za medije, na kojoj je govorio o odluci Europske komisije o nepokretanju korektivnog postupka za Hrvatsku te o zaključcima Europskog vijeća o migrantskoj krizi. Na konferenciji za medije je nazočio i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Premijer je pozdravio zaključak Europske komisije da za Hrvatsku ne treba pokrenuti korektivni postupak, a koji je bio najavljen pri službenom posjetu potpredsjednika Europske komisije za euro i socijalni dijalog Valdisa Dombrovskisog. U posljednja dva tjedna puno toga se promijenilo naglasio je i dodao kako bi bila katastrofa za Hrvatsku, sve građane i investitore da su korektivne mjere uvedene. Ova Vlada je spremna provesti reforme istaknuo je i dodao da je i tijekom vikenda razgovarao s potpredsjednikom EK Dombrovskisom te da mu je i na taj način predstavio mjere koje će Vlada provesti. Premijer je kazao da je Vlada dobila podršku za plan koji je predstavljen, plan je  kvalitetan i prepoznata je odlučnost Vlade za provođenje reformi.

Vezano uz izbjegličku krizu poručio je da su Hrvatska, Slovenija i Austrija imale za cilj složiti dokument da je Balkanska ruta zatvorena, što je u konačnici i ostvareno. Pokazalo se da smo dobro surađivali, situacija je vrlo pozitivna za Hrvatsku i susjede.
 
Što se tiče izbora ministra branitelja, premijer je podsjetio da se tijekom prošlog tjedna susreo s predstavnicima braniteljskih udruga isto će učiniti i danas, na tim sastancima se upoznao s problemima, ali i izazovima s kojima se branitelji susreću. Najavio je da će s razgovarati s kandidatima za ministra te da je jučer imao razgovor s Milijanom Brkićem.

U svom obraćanju medijima osvrnuo se i na "Premijerov tim" u Vladi, posebno se osvrnuvši na Jakšu Puljiza za kojeg je dodao da je stručnjak, doktor znanosti koji je dobro upućen u probleme EU fondova. CIO je bitna pozicija koja će pomoći da se ubrzaju projekti.

Danas je održana i sjednica GSV, premijer Orešković rekao je da traži otvoren dijalog, da su pred nama izazovi i da je potrebno naći rješenja i zajedničke ciljeve. Konačan cilj treba biti poboljšanje standarda svih građana.

Također,  premijer je najavio i sastanak s predsjednicom Republike Hrvatske i kazao da su jučer bili na zajedničkom ručku.

Novinari su upitali hoće li se sada, nakon zatvaranja rute, povećati krijumčarenje ljudima, na što je ministar Orepić kazao da je takav problem predviđen: „Sada je postignuto uspostavljanje redovitog graničnog sustava, a vjerojatno će biti izuzetaka u smislu mogućnosti ilegalnih ulazak migranata. Takvi scenariji su predviđeni, kao i snage koje će to odrađivati“. Predsjednik Vlade Orešković dodao je da se zatvaranjem Balkanske rute pokušava uništiti model krijumčarenja migranata, što je humanije rješenje za migrante.

Što se tiče reformi, premijer je kazao da će se o svim prijedlozima za štednju u proračunu raspravljati, vidjeti koji imaju smisla, a koji ne. Također je rekao da će ministri, nakon što bolje upoznaju svoj resor, sigurno imati prijedloge i za dodatne uštede.

 
 
 

Pisane vijesti