Predsjednik Vlade Plenković: Pravni fakultet u Zagrebu dao je nemjerljiv doprinos u izgradnji hrvatske državnosti

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/studeni/4 studenog/Dan Pravnog fakulteta.jpg

​Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas u Hrvatskom narodnom kazalištu na proslavi Dana Pravnog fakulteta, obilježavanju 240. godišnjice postojanja najvećeg i najstarijeg pravnog fakulteta u Hrvatskoj.

„Kroz 24 desetljeća svoga djelovanja, Pravni fakultet u Zagrebu oblikovao je generacije pravnika te je i izravno i neizravno uvelike odredio zakonodavni okvir i smjer Hrvatske“, istaknuo je predsjednik Vlade u svome obraćanju, i nastavio: „Danas obilježavamo Dan fakulteta kao sjećanje na početak nastave prava na Kraljevskoj akademiji znanosti u Zagrebu, tada u prostorijama na Trgu sv. Katarine, 4. studenoga 1776. godine. Sama ta činjenica, kao i kontinuitet djelovanja Pravnog fakulteta do danas, svjedoči o bogatoj tradiciji ove institucije, ali i o njezinoj uključenosti u srednjoeuropski prostor kontinentalnog pravnog kruga od samog početka djelovanja. Međunarodna i europska dimenzija pravnog obrazovanja na ovom Fakultetu se uspješno promiče i danas, posebno kroz razgranatu međunarodnu suradnju te program mobilnosti Erasmus.“

„Za Pravni fakultet u Zagrebu vežu me brojna lijepa sjećanja. Ovdje sam završio diplomski i poslijediplomski studij, a bio sam i predsjednik zagrebačke, hrvatske i europske organizacije Europske udruge studenata prava – ELSA. Zato dobro razumijem da su svi ključni procesi u svakom sustavu, državi i međunarodnim organizacijama određeni pravnim aktima. Uspostava učinkovite i stabilne zakonodavne platforme koja će jamčiti pravnu sigurnost, kao i osiguravanje vladavine prava prioritetni su i zajednički ciljevi Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i hrvatske države“, rekao je i istaknuo da će pravna država, u smislu uređenja državne vlasti temeljem načela non sub homine sed sub lege, biti temeljni princip djelovanja njegove Vlade.

Predsjednik Vlade ovom je prigodom naglasio kako je suradnja Pravnog fakulteta s tijelima sudbene, zakonodavne i izvršne vlasti nužna kako bi se osigurali visoki pravni standardi njihovih odluka. „Potreba za kompetentnim stručnjacima u području socijalnog rada i javne uprave, a posebno pravnicima koji poznaju europsko pravo danas je rastuća i u privatnom i u javnom sektoru.“

„U vremenu borbe za neovisnost, međunarodno priznanje i teritorijalnu cjelovitost Hrvatske, Pravni fakultet u Zagrebu je dao nemjerljiv doprinos u izgradnji hrvatske državnosti te pravnoj argumentaciji hrvatskih stajališta pred međunarodnom stručnom i općom javnosti. U procesu pridruživanja Europskoj uniji, ova institucija, njezini djelatnici i bivši studenti dali su odlučujući obol u prilagodbi hrvatskog pravnog sustava pravnoj stečevini Europske unije. Stoga želim svim aktualnim i umirovljenim profesorima, kao i prethodnim upravama posebno zahvaliti na njihovom doprinosu“, kazao je predsjednik Vlade i dodao da smatra kako danas, polovicom trećeg desetljeća hrvatske državnosti, upravo Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ima profesionalnih kapaciteta da značajno doprinese implementiranju visokih standarda pravne profesije, koje uspostavlja svojim djelovanjem, u sva područja hrvatskog društva. „Temeljem iznimne tradicije te profesionalne izvrsnosti zaposlenika i studenata, siguran sam da će u tome i uspjeti.  Pri tome će imati punu podršku Vlade Republike Hrvatske te Ustavom zajamčenu akademsku autonomiju“, istaknuo je predsjednik Vlade čestitavši, u ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno, svim zaposlenicima, bivšim i sadašnjim studentima te Upravi Fakulteta i Sveučilištu u Zagrebu na ovom velikom jubileju. Hvala vam!"

Pisane vijesti