Predsjednik Vlade: Sigurnosna situacija u Hrvatskoj je dobra, dodatno ćemo je ojačati strategijom nacionalne sigurnosti

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/prosinac/20 prosinca/H20161220014408.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izrazio je sućut obiteljima poginulih te vlastima u Njemačkoj, u povodu sinoćnjeg napada na Božićnom sajmu u Berlinu. Također je izrazio sućut i Vladi Ruske Federacije zbog jučerašnjeg ubojstva veleposlanika Rusije u Ankari.

Ističući kako do kraja treba utvrditi sve okolnosti napada u Berlinu, predsjednik Vlade kazao je da je prijetnja terorizmom kontinuirano na dnevnom redu proteklih godina, čemu svjedoči i niz napada unutar granica Europske unije. Dodao je kako je ono što se dogodilo sinoć u Berlinu vrlo slično nedavnom napadu u Nici.
 
Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da je zadaća Vlade konceptom domovinske i nacionalne sigurnosti prije svega jamčiti sigurnost svojim građanima, zbog čega Vlada ide u izradu nove strategije nacionalne sigurnosti te u kvalitetno objedinjavanje svih hrvatskih sigurnosnih službi. Naglasio je i važnost kvalitetne policijske i obavještajne suradnje s članicama Europske unije i drugim globalnim partnerima, s obzirom da je terorizam kontinuirana prijetnja koja se više ne događa samo na nekim rubnim mjestima, najavivši da će Vlada toj temi posvetiti veliku pozornost.
 
Upitan o sigurnosnim mjerama uz zelenu granicu, predsjednik Vlade izvijestio je da  su one već pojačane te da policija i Ministarstvo unutarnjih poslova vrlo temeljito nadziru hrvatske granice svih ovih proteklih mjeseci.
 
Predsjednik Vlade kazao je da je sigurnosna situacija u Hrvatskoj dobra. „Sva ministarstva održavaju redovite konzultacije. Nastojimo uvezati sve što postoji u našem sustavu i upravo to i jest koncepcija nacionalne i domovinske sigurnosti, da budemo u stanju preventivno djelovati i odgovoriti na ugroze, ukoliko ih bude“, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković