Predsjednik Vlade Plenković s pobjednicima europskog Big Data Hackathona

  • Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/17 ožujka/DSC_2632.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se s pobjednicima prvog europskog Big Data Hackathona koji je jučer završen u  Bruxellesu.  

EU  Big Data Hackathon inicirali su Europska komisija i  Eurostat, a  hrvatski je tim odabrao Državni zavod za statistiku putem javnog poziva.  Hrvatsku su predstavljali doc.dr.sc. Robert Kopal, posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i prodekan na Visokom učilištu Algebra, dr.sc. Leo Mršić i mr.sc. Igor Kaluđera iz tvrtke IN2data, ujedno i predavači na Visokom učilištu Algebra. Osvojili su prvo mjesto u konkurenciji 21 zemlje ostavivši iza sebe  Francusku, Estoniju, Švedsku, Portugal i Irsku.
 
Dvadeset i dva tima iz država članica Europske unije natjecalo se u rješavanju problemskog zadatka s područja  obrazovanja, cjeloživotnog učenja, tržišta rada i zapošljivosti.
 
Pred timove je bio postavljen zadatak da slijede 13 smjernica povezanih s analizom tržišta rada u Europskoj uniji.  Hrvatski tim  kreirao je prototip interaktivnog sustava koji pretendira dati odgovore na razna pitanja poput: koje su najtraženije vještine na tržištu rada, kako zatvoriti jaz između ponude i potražnje vještina te koja su najkompleksnija zanimanja.

Pisane vijesti | Andrej Plenković