Predsjednik Vlade Plenković s povjerenikom Mimicom

  • Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/27 ožujka/DSC_3498.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas s europskim povjerenikom za međunarodnu suradnju i razvoj Nevenom Mimicom. Razgovarali su o Europskom semestru.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na na Izvješće Europske komisije za Hrvatsku te opći smjer reformskih mjera za smanjenje uočenih ekonomskih neravnoteža. „Mjere kojima planiramo smanjiti neravnoteže su jačanje konkurentnosti gospodarstva, povećanje zapošljivosti i usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada te održivost javnih financija“, istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Povjerenik Mimica rekao je da je trajna razmjena mišljenja i informacija u vezi Europskog semestra ključna za jačanje "vlasništva" cijelog procesa u državama članicama, pa tako i Hrvatskoj. Dodao je da je u Hrvatskoj oporavak gospodarstva odličan u smislu pojedinih  makroekonomskih pokazatelja  s rastom BDP od 2,8 % u 2016., te s prognozom nastavka rasta u narednom razdoblju.  „Poboljšava se stanje na tržištu rada i bilježi oporavak ulaganja, među ostalim zahvaljujući većoj apsorpciji sredstava iz fondova EU-a. Deficit se smanjio na 1,8% BDP u 2016., što je puno bolje od preporučenog cilja od 2,7 %. Ako se u travnju potvrdi ovaj udio deficita, očekujem da će Hrvatska ovu godinu izaći iz postupka prekomjernog deficita“, rekao je povjerenik Mimica.

Pisane vijesti