Predsjednik Vlade podupro inicijativu EK

ZAGREB, 22. siječnja 2009. (Hina) - Premijer Ivo Sanader podupro je danas inicijativu Europske komisije da se deblokiraju pregovori Hrvatske s EU, o čemu su sinoć na odvojenim sastancima predsjednici Vlade i države razgovarali s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.

"Pozdravljam inicijativu Europske komisije i sigurno je dobrodošla inicijativa da se ide dalje sa zamrznute pozicije i blokiranih hrvatskih pregovora", rekao je Sanader. Premijer se na početku sjednice Vlade osvrnuo na sastanak s Rehnom, koji je, po njegovim riječima, sinoć stao iza svega što je Europska komisija iznijela u izvješću o napretku Hrvatske.

Najavio je i da će slovenskog premijera Boruta Pahora pozvati na utakmicu hrvatske rukometne reprezentacije idući tjedan. "Nakon što večeras završimo prvi krug, sutra ćemo znati s kim Hrvatska igra sljedeći tjedan, tako da ću sutra uputiti konkretan poziv za konkretnu utakmicu slovenskom premijeru. Naravno, ako mu to nešto znači, dajem svečano obećanje da nećemo za vrijeme utakmice razgovarati o našim odnosima, ali možemo prije i poslije utakmice", rekao je premijer te dodao kako je siguran da će Slovenci "navijati da Hrvatska bude prvak svijeta".

Još je jedanput podupro najavu da će Slovenija ratificirati protokol o pristupanju Hrvatske NATO-savezu, dodajući kako očekuje da će se to dogoditi u idućih nekoliko dana.

Premijer očekuje i razgovore sa Slovenijom i europskim partnerima kako bi se razriješila situacija nastala blokadom hrvatskih pregovora.

Ponovio je da Hrvatska ne može prihvatiti ucjene susjeda te naglasio da Hrvatska ne želi prejudicirati granicu sa Slovenijom, nego riješiti spor u duhu europskih i svjetskih standarda, za što, kako je dodao, postoje institucije.

Podsjetio je da je granično pitanje otvoreno prije 19 godina, nakon raspada Jugoslavije. "Budući da to nismo uspjeli riješiti u međusobnim pregovorima, bilo bi dobro obratiti se jednoj međunarodnoj instituciji i siguran sam da će ta institucija pronaći pravno rješenje na temelju argumenata koje bi prihvatile obje zemlje", istaknuo je Sanader.

Podsjetio je i da je Slovenija u EU ušla s istim neriješenim graničnim pitanjem. "Ako je ušla Slovenija, onda može ući i Hrvatska. Načela vrijede za sve jednako i ne možemo prihvatiti dvostruke standarde", naglasio je premijer, pozivajući još jedanput slovensko vodstvo da preispita blokadu hrvatskih pregovora.

Sanader je ponovio i da Hrvatska neće pristati da joj se zabrani donošenje dokumenata na međunarodni sud. "Čak i kad bi nekom palo na pamet da se odrekne dokumenata, a neće, Međunarodni sud pravde tražio bi sve dokumente kako bi donio objektivno rješenje. To je načelo međunarodnog prava", rekao je premijer i ocijenio da je "zabranjivanje iznošenja argumenata antieuropsko".

"Hrvatska će ući u EU, ali ne plaćajući to teritorijem susjednim zemljama", dodao je.

Ističući kako je povjerenik Rehn jučer stao iza izvješća EK o napretku Hrvatske, Sanader je podsjetio kako u izvješću stoji da je Hrvatska učinila velik napredak u svim poglavljima. "Ne niječemo da su pred nama i izazovi. Čak štoviše, spremni smo zasukati rukave, i to već činimo nekoliko godina jer smo sigurni da članstvo u EU znači veći standard za naše građane, veće šanse za naše gospodarstvo i učvršćivanje međunarodnog položaja Hrvatske", naglasio je premijer.



Pisane vijesti