Predsjednik Vlade pustio u pogon srednjovalni odašiljač kod Ivanić Grada

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader pustio je danas u pogon srednjovalni odašiljač digitalnog radijskog signala na objektu Odašiljača i veza u Deanovcu kraj Ivanić Grada.

DEANOVAC/IVANIĆ GRAD, 8. veljače 2006. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader pustio je danas u pogon srednjovalni odašiljač digitalnog radijskog signala na objektu Odašiljača i veza u Deanovcu kraj Ivanić Grada.

Puštanjem u pogon tog odašiljača Hrvatska je postala prva zemlja srednje i jugoistočne Europe koja je počela emitirati digitalni radio signal na srednjem valu.

Na taj način omogućen je kvalitetan prijam programa Glasa Hrvatske u cijeloj srednjoj i jugoistočnoj Europi na frekvenciji 594 kiloherca te se Hrvatska svrstala u skupinu zemalja kao što su Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Luksemburg i Vatikan, koji odašilju digitalni signal na srednjem valu.

Puštajući odašiljač u rad, premijer Sanader istaknuo je da je riječ o važnom pothvatu koji Hrvatsku stavlja u red najrazvijenijih svjetskih zemalja na području radio difuzije.

Isto tako, Sanader je podcrtao važnost činjenice da je pri instalaciji odašiljača korištena domaća 'pamet', a posebno je naglasio važnost koju ovaj projekt ima za hrvatsko iseljeništvo.

Prema riječima predsjednika Uprave Odašiljača i veza Nikole Perčina, OiV su u modernizaciju objekta u Deanovcu dosad uložili 12 milijuna kuna, a ukupno u modernizaciju radio i TV difuzije u Hrvatskoj 230 milijuna kuna.

Opremu za izgradnju odašiljača proizvela je tvrtka RIZ - Odašiljači, a vrijednost investicije je 1,8 milijuna kuna i financirana je iz prihoda tvrtke Odašiljači i veze, čiji su inženjeri izveli projekte instalacije opreme i njezinu montažu.

Uvođenjem digitalnog radio signala na srednjem valu (DRM - Digital Radio Mondiale) nestaju šumovi, smetnje i mijenjanje jačine signala što je bilo karakteristično za prostiranje elektromagnetskih valova na tim frekvencijama te se omogućuje stereo prijam na srednjem valu, što dosad nije bilo moguće.

Pojava prijamnika DRM signala po obliku i cijeni prihvatljivoj za prosječnog slušatelja, očekuje se krajem ove godine.

Procjene stručnjaka govore da će DRM u skoroj budućnosti postaviti najviše standarde i kvalitetu prijama radijskih programa te na taj način prijam radijskog programa učiniti lakšim, kvalitetnijim i svima dostupnim.

Puštanjem u rad odašiljača u Deanovcu tvrtka Odašiljači i veze ujedno proslavlja 80 godina od pojave prvog radijskog signala na srednjem valu u Hrvatskoj odnosno jugoistočnoj Europi i jednog od prvih u srednjoj Europi.



Pisane vijesti