Predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader na neformalnom Summitu EU-a

Hrvatska s Europskom unijom dijeli iste probleme s obzirom na globalizaciju, koja je neminovan proces, ali koja donosi i "kolateralne žrtve" na socijalnom planu, izjavio je u četvrtak u Hampton Courtu hrvatski premijer Ivo Sanader.

HAMPTON COURT, 27. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska s Europskom unijom dijeli iste probleme s obzirom na globalizaciju, koja je neminovan proces, ali koja donosi i "kolateralne žrtve" na socijalnom planu, izjavio je u četvrtak u Hampton Courtu hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Europa dijeli kao i Hrvatska iste probleme, riječ je o tome da globalizacija donosi kolateralne žrtve, ona je neminovan proces, ali je pitanje kako na socijalnom planu odgovoriti na izazove globalizacije", izjavio je novinarima Sanader nakon radnoga ručka sa šefovima država ili vlada zemalja članica EU-a.

Čelnici EU-a okupili su se u četvrtak na neformalnom summitu u Hampton Courtu, nedaleko Londona, kako bi razgovarali o budućnosti Europe i izazovima globalizacije.

Uz 25 šefova država ili vlada članica EU-a, na neformalnom summitu sudjeluju i premijeri Bugarske i Rumunjske, koje bi članicama trebale postati 2007. godine, a na radnom ručku njima su se pridružili premijeri kandidatskih zemalja Hrvatske i Turske, Ivo Sanader i Recep Tayyip Erdogan.

Sanader je izjavio da je kolegama iz EU-a, nakon što ga je predsjedavajući, britanski premijer Tony Blair zamolio da kaže nekoliko riječi, rekao da Hrvatska dijeli istu zabrinutost u pogledu globalizacije.

Hrvatski premijer rekao je da je u Hampton Courtu, u bivšoj palači kralja Henrika VIII., imao nekoliko bilateralnih susreta - kratko s britanskim premijerom Blairom, zatim sa "starim prijateljima", austrijskim kancelarom Wolgangom Schuesselom, slovačkim Mikulašem Dzurindom, poljskim Marekom Belkom, grčkim Costasom Caramanlisom i talijanskim Silviom Berlusconijem. "Praktički na ovaj ili onaj način, razgovarao sa svima", rekao je Sanader.

Dodao je da je imao "dobar razgovor" sa slovenskim premijerom Janezom Janšom i s još nekim kolegama o pomoći Hrvatskoj u procesu pregovora.

Osvrćući se na razgovor sa slovenskim premijerom, Sanader je podsjetio da je Hrvatska prilikom donošenja odluke o odgodi primjene Zaštićenog ekološkog ribolovnog pojasa (ZERP) za zemlje članice EU-a, rekla da želi potpisati sporazum o partnerstvu o ribarstvu s Europskom unijom. "Stoga sam predložio premijeru Janši da Slovenija, kao zemlja članica EU-a potakne to pitanje", rekao je Sanader.

Govoreći o bilateralnim odnosima s Velikom Britanijom, Sanader je rekao da je "uvijek smatrao" da ti odnosi nisu svedeni samo na slučaj odbjegloga generala Ante Gotovine. "Uvijek sam imao drukčije stajalište, od početka sam govorio da Britanija u potpunosti podupire Hrvatsku, o tome svjedoči i vrlo srdačan susret s premijerom Blairom", rekao je hrvatski premijer.

Dodao je da tome ide u prilog i jučerašnji susret u Zagrebu s potpredsjednikom britanske vlade Johnom Prescottom, koji se u srijedu vratio u London, nešto prije nego što je Sanader sletio. "Potpredsjednik Prescott me sačekao u zračnoj luci i zaželio dobrodošlicu u London".

Najavio je da se uskoro mogu očekivati i dobre vijesti u pogledu ukidanja britanskih viza za hrvaske građane. "O tome sam jučer razgovarao s Prescottom, koji mi je obećao da će osobno razgovarati o tome s premijerom Blairom i ministrom unutarnjih poslova. Mislim da možemo očekivati neke dobre vijesti tijekom 2006. godine.

Upitan o mogućoj promjeni ustavne odredbe, prema kojoj Hrvatski sabor mora odobriti svako slanje hrvatskih vojnika izvan granica, Sanader je rekao da će pokušati o tome pronaći konsenzus.

"Smatram da o tome treba porazgovarati i pronaći politički konsenzus. Osobno držim da je u ovoj fazi dobro da Hrvatski sabor odlučuje o angažiranju vojnika izvan granica, međutim, ako želimo ući u NATO i biti punopravna članica, onda ćemo morati prihvatiti praksu zemalja članica NATO-a, prema kojoj o slanju vojnika do određenog broja odlučuje vlada, a preko toga broja parlament", rekao je hrvatski premijer.

Dodao je da to neće "forsirati ni kao premijer ni kao predsjednik HDZ-a, nego prije svega želim razgovarati s predsjednicima parlamentarnih stranaka kako bismo vidjeli možemo li doći do konsenzualnog rješenja", rekao je Sanader.



Pisane vijesti