Predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader otvorio biopročistač u Senju

Svečanošću u Senju danas je označen početak rada gradskog sustava za biološko pročišćavanje otpadnih voda, vrijedan gotovo 42 milijuna kuna.

SENJ, 22. travnja 2006. (Hina) - Svečanošću u Senju danas je označen početak rada gradskog sustava za biološko pročišćavanje otpadnih voda, vrijedan gotovo 42 milijuna kuna.

Njegovu su gradnju financirali senjski Komunalac d.d. s 4,06 milijuna eura zajma, a ostatak novca dali su Grad Senj i Hrvatske vode po 50 posto. Otplatu zajma, koju lokalna samouprava neće moći sama financirati, poduprijet će Vlada s oko 20 milijuna kuna.

Pogon je otvorio premijer Ivo Sanader.

Rekao je da je to prvi biopročistač na Jadranu te da Senj zaslužuje projekt kojim će se vode s kontinenta pročišćavati kako ne bi zagađivale okoliš. Istaknuo je simboliku svečanosti otvaranja pogona pročistača na Dan planeta Zemlje, uoči sutrašnjeg Dana grada Senja.

Ličko-senjska županija je nakon otvaranja autoceste postala jedna od najpropulzivnijih županija, kazao je Sanader i dodao da su ljudi do sada napuštali to područje, ali da se sada iz Senja, Gospića ili Otočca više ne odlazi, nego se u njih dolazi.

Hrvatska je jaka koliko su jaki primjerice Senj, Dubrovnik ili Gospić, a ne koliko je jak Zagreb, poručio je Sanader .

Potpredsjednik Sabora Darko Milinović, zastupnik iz Ličko senjske županije, ocijenio da je ova vlada uložila u tu županiju tri puta više nego sve vlade u prijašnjih 15 godina.

Ta će županija znati zahvaliti na ulaganjima, ali ne davanjem glasova HDZ-u, nego gospodarskim razvojem, kazao je Milinović.

Na svečanosti su još bili ministar poljoprivrede šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, saborski zastupnik Emil Tomljanović, generalni direktor Hrvatskih voda Slavko Rajnović, župan Milan Jurković i gradonačelnik Senja Zlatko Modrić.

Čobanković je istaknuo da Vlada skrbi o ravnomjernu razvoju Hrvatske i očuvanju njenih prirodnih bogatstava.

Tomljanović je naglasio da projekt pročistača osigurava budući gospodarski razvoj sensjkog kraja i stvaranje novog poduzetničkog okruženja.

Rajnović je rekao da će projekt pročišćavanja otpadnih voda na Jadranu obuhvatiti ukupno 480 naselja, a Jurković je najavio da će slični uređaji za pročišćavanje otpadnih voda biti uskoro otvoreni i u Otočcu, Novalji, Brinju.



Pisane vijesti