Predsjednik Vlade s predsjednikom Odbora za vanjske poslove Narodne skupštine Republike Srbije

Dr. sc. Ivo Sanadepredsjednik Vlade Republike Hrvatskprimio je danas, u Banskim dvorimpredsjednika Odbora za vanjske poslove Narodne skupštine Republike Srbije prof. dr. Dragoljuba Mićunovića.

Predsjednik Vlade tom je prilikom naglasio kako Republika Hrvatska sa Srbijom želi graditi dobrosusjedske i prijateljske odnose naglasivši kako su hrvatsko srpski odnosi glavni čimbenik mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

Govoreći o pristupnom procesu Hrvatske euroatlantskim integracijama premijer Sanader naglasio je da Republika Hrvatska na putu pridruživanju NATO-u i EU neće blokirati takve procese u susjednim zemljama već se zalaže za što brži napredak susjedne regije u smjeru europskih integracija.

Premijer Sanader rekao je također kako će i njegov skorašnji posjet Beogradu predstavljati dobar temelj za uspostavu boljih gospodarskih i političkih odnosa između dviju zemalja.
Predsjednik Odbora za vanjske poslove Narodne skupštine Republike Srbije prof. dr. Dragoljub Mićunović je zahvaljujući se na gostoprimstvu također istaknuo kako su odnosi Republike Hrvatske i Srbije uvijek bili ključ stabilnosti u ovom dijelu Europe, te je dodao kako je u srbijanskom parlamentu utemeljena skupina hrvatsko-srbijanskog prijateljstva, čiji je cilj poticanje i otvaranje novih komunikacijskih kanala između dviju država.


Premijer Sanader i dr. Mićunović suglasili su se kako je unatoč svjetskoj gospodarskoj krizi s kojom se suočavaju i dvije susjedne zemlje moguće znatno unaprijediti gospodarsku suradnju između Hrvatske i Srbije osobito u području energetike gdje obje zemlje imaju potrebu za gradnjom novih dobavnih pravaca plina, nafte i električne energije.

U razgovoru su istaknuta i neka bilateralna pitanja dviju zemalja kao što je zaštita manjina, povratak izbjeglih i raseljenih osoba te utvrđivanje istine o nestalim osobama.



Pisane vijesti