Predsjednik Vlade s predsjednikom Republike Turske Gülom

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_s_predsjednikom_republike_turske_guelom.jpg

Dr. sc. Ivo Sanader, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, sastao se danas, u Banskim dvorima, s predsjednikom Republike Turske Abdullahom Gülom koji je u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.

Turski predsjednik Abdullah Gül, upisao se u Zlatnu knjigu hrvatske Vlade, a potom je s hrvatskim premijerom dr. sc. Ivom Sanaderom razgovarao u četiri oka. Premijer Sanader i predsjednik Gül nastavili su razgovor u nazočnosti obaju izaslanstava na radnom ručku kojeg je za turskog predsjednika upriličio predsjednik hrvatske Vlade.

Razgovaralo se o bilateralnim odnosima dviju zemalja te o aktualnostima vezanim uz proces približavanja Europskoj uniji kao i o trenutnom stanju na području jugoistočne Europe. Istaknuta je obostrana želja za jačanjem gospodarske suradnje, posebice za većim sudjelovanjem hrvatskih tvrtki u infrastrukturnim projektima Republike Turske.

Predsjednik Turske Gül istaknuo je veliki interes turskih partnera za hrvatsku brodogradnju, osobito u području izgradnje malih plovnih objekata. Naglasio je, kako se mala plovila sve više koriste u turskom priobalnom pomorskom prometu te je pozvao hrvatske brodograditelje da se uključe u gradnju takvih plovila. Istaknuo je i zanimanje za povećanje prometa turskih roba namijenjenih europskom tržištu putem luke Rijeka.

Premijer Sanader i predsjednik Gül u svojim su zdravicama istaknuli zadovoljstvo iznimno dobrim političkim odnosima dviju zemalja koji su ujedno i temelj za uspješniju gospodarsku suradnju. Također je već za jesen najavljen susret hrvatskih i turskih gospodarstvenika, na kojem će se razgovarati o konkretnijim oblicima poboljšanja gospodarske suradnje.



Pisane vijesti